Читај ми!

Потписан споразум о сарадњи Србије и Француске вредан више од пола милијарде евра

Министар финансија Синиша Мали и француски министар за спољну трговину и економску промоцију Франк Ристер потписали су, у присуству председника Александра Вучића, споразум којим Француска потврђује своје интересовање да подржи стратешке пројекте у Србији. Највећи део новца биће издвојен за метро, навео је Мали. Увек сте добродошли у Србију, поручио је председник Вучић госту из Француске.

Синиша Мали и Франк Ристер потписали су Споразум између две владе о сарадњи у области спровођења приоритетних пројеката у Србији. Споразумом, који је вредан 581 милион евра, Француска потврђује своје интересовање да подржи приоритетне, стратешке пројекте у Србији и да ангажује своја финансијска средства.

Претходно је председник Александар Вучић разговарао са француским министром, а након потписивања уследиле су изјаве за медије.

Вучић је истакао да је споразум о сарадњи са Француском веома важан за Србију и њен даљи развој, те изразио велику захвалност француском министру Франку Ристеру што је у јеку пандемије дошао у посету нашој земљи. "Увек сте добродошли у Србију", поручио је председник госту из Француске.

Вучић је рекао да је споразум веома важан, јер ће допринети модернизацији електро-мреже, о чему се, каже, одавно разговарало са "Шнајдер електриком", али из различитих разлога до потписа још није дошло.

Додао је да је много посла пред нама, да се крене у грађевинске радове на пројкету београдског метроа пре краја следеће године, на првој линији Макиш - Миријево.

Замолио је француске инвеститоре да размотре додатно улагања у Србији.

Захвалио се посебно председнику Француске Емануелу Марону који је, како је рекао, увек показивао разумевање за наш народ. Подсетио је на Макронов, како примећује, историјски говор на Калемегдану, када је француски председник показао праву емоцију према српском народу.

"Пројекат метроа неће коштати мање од 4,4 милијарде евра"

Цена метроа у Београду неће бити нижа од 4,4 милијарде евра, каже председник Александар Вучић, уз опаску да коначна цена још није дефинисана, јер пројекат није завршен.

Навео је да је то огроман новац и огромно улагање, али да ће драстично утицати на повећање БДП у наредним годинама, посебно у 2022. и 2023. години, у којој Србија жели да, како је рекао, настави са успесима у поређењу са свима другима.

Председник је навео да је просечна плата у Београду остала на нивоу од 625 евра, а на нивоу целе Србије на 509-510 евра. 

Мали: Изградња метроа почиње крајем следеће године

Министар финансија Синиша Мали изјавио је да се потписивање Споразума између влада Србије и Француске односи на два пројекта – унапређење енергетске ефикасности у нашој земљи и почетак изградње метроа у Београду која ће, како је најавио, почети крајем следеће године.

Мали је на прес конференцији изјавио да је вредност споразума 581 милион евра и да ће највећи део тог новца бити издвојен за метро.

Прецзирао је да ће 127 милиона евра бити издвојено за пројекте унапређења енергетске ефикасности, а остатак, 454 милиона евра, за изградњу прве линије метроа.

Истакао је да ће линија метроа ићи од Макиша, преко центра града па до Миријева.

Потписивању споразума и састанку присуствовао је и амбасадор Француске Жан Луј Фалкони.

Ристер: Изградња метроа важан корак за даљу модернизацију

Министар Француске за спољну трговину и економску промоцију Франк Ристер изјавио је да ће изградња београдског метроа у сарадњи са Француском бити важан корак за даљу модернизацију Београда и целе Србије.

Истакао је да заједнички пројекти, од којих су највећи предстојећа изгардња метроа, концесија београдског аеродрома којим управља француски "Ванси" и пројекат решавања депоније у Винчи, наводе на још боље уверење у добру сарадњу и будућност односа две земље.

Ристер подсећа да француска компанија "Ежис" ради студију изводљивости за изградњу метроа која ће бити готова наредне године.

"Данашњи спроазум представља чврсту намеру две владе да се наше компаније заједно са компанијом Алмстом укључе у овај пројекат, електрификацију сигнализације, вагоне и друго у оквиру пројекта изградње метроа. Француска гарантује извозне кредите за тај подухват", навео је он.

Каже да ће увести и паметну мрежу која ће помоћи ЕПС-у да боље управља потросњом и да се смање губици струје.

Француски министар je поручио да ће та земља повећати свој ангажман у Србији и истакао да је пријатељство две земље истинско и велико и да могу још више да сарађују у области привреде, политике и дипломатије.

Ристер је рекао да ће се састати и са представницима француских привредника у Београду, како би разговарали о још већем присуштву те земље у Србији, а да ће по повратку у Париз имати конкретне разговоре са неким француским компанијама које желе да дођу у Србију.

Захвалио је председнику Вучићу на, како је рекао, топлом дочеку у тешким условима због ковида.

Такође, изразио је разумевање и саучешће за губитак који је српски народ имао са смрћу патријарха Иринеја, додајући да је Француска свесна улоге СПЦ у Србији од Светог Саве до сада.

Министар француске је истакао да је потписани споразум важан корак за даљу привредну и политичку сарадњу две земље које имају заједничку историју, пријатељство и братство од Првог светског рата.

"Уверен сам да Вучић и Макрон деле ставове о вакцини"

Ристер се осврнуо и на епидемију коронавируса и питање вакцинације, и изјавио да се Француска ангажовала да приступ вакцинама против кoроне буде најшири за становништво како у Европи, тако и широм света.

Како је објаснио, Француска је заузела такав став због чињенице да су вакцине помогле човечанству да превазиђе један број опасних болести и уверена је да ће тако бити и са короном.

На питање упућено председнику Александру Вучићу да ли је вакцина против короне тема о којој Србија и Француска такође разговарају, Ристер је приметио да је уверен да два председника, Алекандар Вучић и Емануел Макрон, гледају на питања сузбијања короне и вакцинације на исти начин.

"Знајући везе које имамо и које везују наша два председника, који разговарају и о томе, као и многим другим питањима, знамо да постоји велика блискост виђања и гледања на ствари о тој теми између њих двојице", рекао је Ристер.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво