Новац од акција подигло 300.000 грађана

Почела подела акција НИС-а и 1.700 динара од приватизације. До затварања пошта, новац подигло више од 300.000 грађана.

Након готово две године од пријављивања за бесплатне акције највреднијих српских предузећа, наши грађани, њих 4,8 милиона, од данас су власници по пет акција Нафтне индустрије Србије.

Истовремено им је на рачуне уплаћено по 1.700 динара, укупно око осам милијарди динара. То је део новца од досадашње продаје великих друштвених предузећа.

Иако је најављено да исплата новца креће данас, гужви у поштама, где је највише динарских рачуна, није било.

Првог дана исплате, а поште су због Бадњег дана радиле скраћено до 17 сати, новац је подигло више од 300.000 грађана.

Новац, по 1.700 динара, грађани подижу тамо где имају рачун који су пријавили када су се пријављивали за акције - у пошти или у банци.

Уколико је тај рачун у међувремену угашен или блокиран, у пошти отварају нов. Иако је за подизање новца потребно понети само личну карту или избегличку легитимацију, савет је да се понесе и потврда о додељеном динарском рачуну, како би се исплата убрзала.

Грађани власници по пет акција НИС-а 

На шалтерима пошта грађани који су остварили право на бесплатне акције од данас могу добити и потврду да су власници по пет акција НИС-а. Потврда је само информативног карактера, што значи да се њоме не може трговати. Грађани је ни не морају узимати, данас ју је тражио тек сваки четврти, јер акције НИС-а су већ на њиховим власничким рачунима у Централном регистру ХОВ.

Са акцијама грађани могу да раде шта желе - да их чувају, поклоне или продају. Стручњаци саветују оне који би да их продају да учине то на берзи, јер ће она показати њихову стварну, тржишну вредност, а очекује се да она буде већа од садашних, номиналних, 500 динара за акцују.

У том случају, грађани треба да сачекају до средине године за када је најављен излазак НИС-а на берзу. Уколико желе да их акције продају одмах то могу да учине ван берзе, међутим, за разлику од бесплатног трговања на берзи, то кошта, јер мора да се сачини купопродајни уговор.

Подела акција и исплата новца од приватизације биће настављени. Ове године око пет милиона грађана Србије требало би да добије и акције "Телекома" и Аеродрома, а следеће највреднијег српског предузећа - Електропривреде Србије.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво