Читај ми!

Фриленсери траже пореске олакшице, држава подсећа на обавезе

Удружење за заштиту уставности и законитости (УЗУЗ) сматра да би законски требало да се регулише статус фриленсера, а онда и одреди порески модел који ће омогућавати и стимулисати рад људи у овом сектору.

Државни органи подсећају фриленсере да су и раније били у обавези да плаћају порез, да је важно да законске обавезе измирују на време, као и да су за ову и наредне две године већ добили олакшице за ИТ сектор.

"Нико не мисли да не треба плаћати порез, али порез мора бити реално утемељен. Врло је битно да препознамо специфичности ове заједнице и схватимо да је реч о пословима и новцу који лако могу да оду из Србије, а са њима вероватно и људи који се баве овим пословима", наведено је у саопштењу Удружења.

Удружење је покренуло потписивање петиције "Не уништавајте фриленсере" за смањење пореза и прве недеље је сакупљено више од 18.000 потписа, а тренутно се формира експертски тим који ће укључити правне, пореске и екомомске експерте, али и представнике фриленсинг заједнице.

Представници удружења истичу да ће након сакупљања 30.000 потписа и формулисања предлога предати захтев министру финансија Синиши Малом.

Указују да је ИТ најбрже растућа грана и један од ретких сектора који бележи раст чак и током пандемије коронавируса, али и остале врсте услуга које се пружају коришћењем компјутера, и да представљају највећи потенцијал Србије.

Такође, подсећају и да многе државе овој индустрији омогућавају олакшице, подстицаје и субвенције како би допринели иновацијама.

"Велико непоштовање пореских прописа" 

Иначе, у јавности се већ говори о овој теми, будући да је Пореска управа недавно позвала програмере, професоре страних језика, графичке дизајнере, јутјубере, инфлуенсере и све оне који остварују приходе из иностранства, да измире обавезу плаћања пореза и доприноса на зараде.

Пореска управа је саопштила да је на основу података о уплатама из иностранства и њиховим поређењем са поднетим пореским пријавама о обрачунатом и плаћеном порезу и доприносима на зараду од физичких лица, установила велико непоштовање пореских прописа.

Ти приходи се, како наводе, остварују за пружање разних врста услуга, а најчешће је реч о развоју софтвера, превођењу, држању часова страних језика, промоције, графичког дизајна.

Министар финансија Синиша Мали рекао је раније да то није ништа ново и да се порески закони нису мењали годинама, те да свако ко је имао приходе мора да плати порез.

Обавештење Пореске управе министар види као њихову "добру намеру", пре него што почне контрола Пореске управе и како би било што мање подношења захтева за покретање прекршајног поступка.

"Плаћање пореза на зараде из иностранства је већ регулисано Законом о порезу на доходак грађана. Та обавеза већ годинама постоји, а ово је била једна добра намера Пореске управе, пре него што крене у контролу, да још једном упозори оне који примају приходе из иностранства да треба да плате порез", рекао је Мали за агенцију Танјуг.

На снази нови тип олакшица 

Од ове године на снази је нови тип олакшица по основу запошљавања висококвалификованих лица и оне су препознате и у ИТ сектору.

Реч је о попустима на порезе и доприносе, односно ПИО, и ти попусти током 2020. године износе 70 одсто пореза и 100 одсто ПИО доприноса, а наредне године предвиђено је 65 одсто пореза и 95 одсто ПИО доприноса.

Ове олакшице су осмишљене тако да послодавци неће морати да обрачунавају и плаћају пуне порезе и доприносе па да накнадно захтевају поврат средстава, већ је целокупан процес тако осмишљен да се одмах приликом исплате плата обрачунавају и плаћају умањени порез и доприноси.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво