Србија богата обновљивим изворима енергије

Укупни потенцијали обновљивих извора енергије у Србији су на нивоу годишње потрошње нафтних деривата у земљи, тврди министар Петар Шкундрић. Одобрене прве енергетске дозволе за коришћење ветра и малих водотокова, а током ове године почињу инвестициони радови.

Србија је богата обновљивим изворима енергије, а највећи потенцијал има биомаса од које може да се произведе 2,4 милиона тона еквивалента нафте, рекао је министар рударства и енергетике Петар Шкундрић на презентацији Атласа енергетског потенцијала ветра Србије.

"Из енергије ветра, Србија има потецијала за производњу 2,3 милијарди киловат часова електричне енергије, а то је седам одсто садашње производње струје", истакао је Шкундрић.

Истраживања су показала да би ветроелектране у Србији могледа се граде у Неготину, Долову код Панчева, Белој Цркви, Инђији и Ковину.

Шкундрић је навео да су у Србији локације са највећом просечном годишњом брзином ветра на висини од 10 метара од земље: Миџор, Сува планина, Дели Јован, Вршачки брег, Крепољани и Тупижница, али је нагласио да су за интензивније коришћење овог енергетског потенцијала потребна мерења брзине ветра на висини већој од 50 метара.

"Просечно сунчево зрачење у Србији од 40 одсто, веће је од европског просека и енергија коју Сунце током године емитује на метар квадратни једнака је енергији која се добија сагоревањем 130 литара нафте", рекао је министар.

Највећи потенцијал за коришћење соларне енергије у Србији имају Ниш, Куршумлија и Врање.

Шкундрић је нагласио да би према светским истраживањима, енергија Сунца из Сахаре могла да обезбеди све потребе за енергијом у Европи, што упућује на закључак да је она обећавајући и веома значајан ресурс.

Подршка инвеститорима

Министарство енергетике припрема систем подршке инвеститорима за производњу струје из обновљивих извора енергије који ће гарантовати вишу откупну цену електричне енергије произведену из тих извора.

"Свим инвеститорима који буду желели да улажу у ову производњу биће омогућено да са Електропривредом Србије закључе уговор на 12 година у којем ће им држава гарантовати вишу откупну цену струје", рекао је Шкундрић.

Цена по киловат часу за енергију произведену из малих хидроелектрана требало би да буде од 7,8 до 9,7 евроценти, из биомасе од 11,4 до 13,6 евроценти, из биогаса од 12 до 16 евроценти, канализациони депонијски гас 6,7 евроценти, из ветра 11,5 евроценти, а из Сунца 35,4 евроценти.

Шкундрић је истакао да су већ одобрене прве енергетске дозволе за коришћење ветра и малих водотокова у Србији и да се очекује да ће током ове године почети инвестициони радови.

Ресорно министарство и сви релевантни чиниоци треба да учине све да се максимално искористе обновљиви извори енергије, јер је то и обавеза Србије која је једна од потписница повеље и статуту о оснивању Међународне агенције за обновљиве изворе енергије.

Укупан инсталирани капацитет ветрогенератора у свету у 2007. години био је око 100 гигавата, а значајни произвођачи енергије на ветар су Данска, Шпанија, Португал, Немачка и Француска.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво