Јавна складишта за аграр

Министарство пољопривреде Србије и Европска банка за обнову и развој потписали протокол о сарадњи и финасирању успостављања система јавних складишта за пољопривредне производе.

Европаска банка за обнову и развој ће, преко пословних банака, уложити новац у систем који ће омугућити да јавна складишта за пољопривредне производе почну да функционишу у Србији, рекао је министар пољопривреде Саша Драгин на Конференцији о систему робних записа за аграрне производе.

Драгин је објаснио да ЕБРД није одредила тачан износ помоћи, односно јемства за пословне банке, и оценио да ће она бити онолика колико банкарски сектор буде у стању да апсорбује, али и да ће величина средстава зависити од заинтерсованости пољопривредника за такве хартије од вредности.

Директор за агробизнис ЕБРД-а Жил Метета, који је са српским министром пољопривреде потписао протокол о сарадњи, рекао је да је та банка спремна да локалним банкама, за финасирање програма јавних складишта, годишње омогући од 50 до 100 милиона евра.

Мететал је казао да је ЕБРД помогла успостављање система јавних складишта у Словачкој, Бугарској, Мађарској, Украјини, Казахстану и Русији, истичући да се програм показао као успешан, јер је омогућио ликвидност пољопривредног система у државама у којима земља не може да се користи као средство за обезбеђење кредите.

Према његовим речима, Србија има огроман нереализован потенцијал и капацитет да буде једна од водећих произвођача хране у региону.

Министар пољопривреде Саша Драгин је објаснио да је услов за коришћење средстава ЕБРД-а усвајање закона о јавним складиштима за пољопривредне производе, који би, како очекује, Скупштина Србије требало да усвоји до краја марта.

Успостављање система јавних складишта допринеће да се систем пољопривредне производње у Србији промени, па ће произвођачи убудуће, уместо кроз хипотеке на кућу или земљу, "моћи да се задужују на основу својих пољопривредних производа", казао је Драгин.

Министар је рекао да ће јавна складишта, која ће издавати робне записе за пољопривредне производе, истовремено омогућити произвођачима да своју робу продају у најповољнијем тренутку, односно по најбољој цени.

Према нацрту закона, у јавним складиштима ће моћи да се смештају житарице, воће и поврће.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара