За привреду најважнији стабилан курс

Најважнији задатак државе у новим економским условима је обезбеђивање стабилног курса без великих осцилација, сложили се привредници и економисти на скупу "Како лакше пребродити економску кризу у 2009. години-шансе и ризици".

Привредници и економисти сложили су се на скупу "Како лакше пребродити економску кризу у 2009. години - шансе и ризици" да је један од најважнијих задатака државе у постојећим економским условима да обезбеди стабилан курс, без великих осцилација.

Председник Савеза економиста Србије Драган Ђуричин оценио је да држава не би требало да интервенише према приватном сектору обезбеђивањем јефтиног новца већ да обезбеди стабилан курс, као и да "неконвенционалним иницијативама" отвара нова радна места.

Ђуричин је истакао да ефекат обезбеђивања повољнијих средстава привреди неће бити драматичан јер је тражња пала на светским тржиштима и пласирање призвода је отежано, а та предузећа ће бити обавезана да задрже сва постојећа радна места.

"Држава би требало да "делује" на сектор јавних предузећа у области енергетике и телекомуникација у којима се инвестиције вишеструко враћају, а уместо да радницима даје отпремнине требало би да им обезбеди посао", сматра Ђуричин.

Светска криза ће се на Србију највише одразити преко смањења инвестиција, односно приватизација и "гринфилд" инвестиција, али и, како наводи, прилива капитала уопште јер у целом свету влада недостатак ликвидних средстава.

Могућ раст камата

Професор Економског факултета Ђорђе Ђукић нагласио је да ће Србија морати да води такву економску политику у којој ће више "мотрити" да не буде "стропоштавања" девизног курса и високе инфлације него што ће моћи да се окрене реалном сектору.

Ђукић је указао да се може очекивати раст каматних стопа на кредите и то због тога што су све банке у Србији сада усмерене да мобилишу штедњу, што је једини извор за повећање обима кредитних пласмана, а камате на штедњу расту.

Очекивање да ће референтна каматна стопа падати у наредном периоду је "бесмислица" јер би, како наводи, последица тога били раст курса и инфлација, а привредни сектор не би имао користи.

Ђукић сматра да Народна банка Србије није требало да смањује базну каматну стопу већ и да је повећа да би утицала на "хировито" девизно тржиште.

Ђорђе Ђукић, међутим, очекује да ће средства од приватизације НИС-а и кредитне линије од немачког КФВ-а амортизовати ударе на раст курса, тако да у наредних месец-два неће бити потребе да се повлаче средства од Међународног монетарног фонда.

Отпуштања су неминовна

Директор "Галеб групе" Радослав Веселиновић нагласио је да је владин финансијски пакет помоћи извозно оријентисаним фирмама добро решење, али условљавање опстанком броја радних места није добро јер ће отпуштања у овој години бити неминовна, пошто ће предузећа морати да рационализују пословање.

Веселиновић је указао да је најбитније да држава обезбеди стабилан курс, који може да расте, али никако да прави велике дневне осцилације и додао да би држава морала и да смањи ниво јавне потрошње "јер ми ћемо се угушити ако држава буде била овако скупа".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво