Повећање капацитета "Јужног тока"

"Гаспром" планира да повећа капацитет гасовода "Јужни ток" за 16 милијарди кубних метара. Гасовод капацитета 47 милијарди кубика економичнији. Финансијска криза не угрожава планове изградње, изјавио Александар Медведев.

Заменик председника управног одбора компаније"Гаспром" Александар Медведев изјавио је, да руски гасни концерн "Гаспром" планира да повећа капацитет гасовода "Јужни ток" за 16 милијарди кубних метара тако како би овом рутом могло да се транспортује укупно 47 милијарди кубика.

"Тражња постоји, а гасовод капацитета 47 милијарди кубних метара много је економичнији од оног од 31 милијарду", рекао је Медведев.

Крајем прошле недеље Медведев је рекао да финансијска криза не угрожава планове изградње гасовода "Јужни ток" и да " Гаспром" реализује планове са свим партнерима како је и зацртано.

За ову годину планирана је припрема студије о техничко-економској изводљивости за све деонице гасовода "Јужни ток", на основу које ће бити донете инвестиционе одлуке. Медведев је истакао да не постоје разлози за померање рокова реализације пројекта.

"Јужни ток" предвиђа изградњу нове маршруте за испоруку руског гаса Европи, а реализују га италијанска компанија "ЕНИ" и "Гаспром" који су јуна 2007. године потписали споразум о изградњи подводног гасовода.

Подводна деоница "Јужног тока" дужине 900 километара биће постављена испод Црног мора од руске до бугарске обале, на максималној дубини већој од 2.000 метара. Капацитети "Јужног тока" су пројектовани на око 30 милијарди кубних метара.

Вредност пројекта 20 милијарди долара 

Вредност пројекта могла би да достигне 20 милијарди долара, од чега су 10 милијарди долара инвестиције у подводну деоницу, и још 10 милијарди долара, према прелиминарним проценама неопходно је за изградњу копненог дела пројекта.

Коначно свођење финансијске конструкције се очекује до краја ове године, а завршетак студије о техничко-економској оправданости у другој половини 2010. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара