Грчки банкари ускраћују новац Балкану

Грчка упозорила своје банке да не шаљу средства у вредности од 28 милијарди евра, из владиног пакета помоћи, у филијале на Балкану.

Гувернер Грчке банке Јоргос Провопулос у интервју за "Фајненшел тајмс", изразио је забринутост у погледу последица глобалне економске кризе по Србију, Румунију и Бугарску, као и у погледу чињенице да домаће валуте у тим земљама бележе велики пад вредности, док је већина клијената задужена у страној валути.

Страхујући од финансијске кризе у балканским државама Грчка је упозорила своје банке да не шаљу из владиног пакета помоћи, средства у вредности од 28 милијарди евра.

Кредити у страној валути у Србији чине 70 одсто укупног задуживања, у Мађарској 60, а у Румунији и Бугарској више од 50 одсто.

Грчка је упутила упозорење пошто је десет Међународних банака, укључујући грчку "ЕФГ Еуробанк" поручило владама земаља Европске уније да у оквиру мера за спречавање кризе не занемаре земље изван еврозоне и Уније.

Подршку им је дала Европска банка за обнову и развој (ЕБРД), која је своју процену очекиваног привредног раста у овом региону смањила са 2,5 на 0,1 одсто, док је главни економски стручњак те банке Ерик Берглоф истакао да је опасност од ускраћивања помоћи земљама изван еврозоне и ЕУ "веома забрињавајућа".

Међутим, иако је иницијативу међународних банака поздравила и Европска комисија, Европска централна банка није показала потребну спремност да помоћ пружи и земљама које нису чланице Уније, наводи је "Фајненшел тајмс".

 Уз кредитни ризик и ризик курса

Гувернер Провопулос је изјавио да би "грчке банке, уколико се економски услови у овим земљама знатно погоршају, могле да се суоче не само са кредитним ризиком, већ и са ризиком курса.

Са друге стране, поједини званичници источноевропских земаља страхују да би стране банке могле да повуку средства из региона.

Управо то се догодило у Србији прошлог месеца када су, после ублажавања прописа о обавезној банкарској резерви, међународне банке за само две недеље повукле 600 милиона евра, потврдио је "Фајненшел тајмсу" гувернер Народне банке Србије Радован Јелашић.

"Фајненшел тајмс" истиче да су стране банке у Београду које су његови новинари контактирали одбиле да то коментаришу.

У југоисточној Европи велике тржишне улоге имају италијанска банка "Уникредит", аустријске "Рајфајзен интернешенел" и "Ерсте банк" и грчке "ЕФГ", "Алфа банк" и "Национална банка Грчке", подсетио је "Фајненшел тајмс".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво