"Гаспром" власник НИС-а крајем следеће седмице

Министар енергетике Петар Шкундрић потврдио да би руска компанија "Гаспромњефт" крајем следеће седмице могла да постане већински власник Нафтне индустрије Србије. Државни секретар Душан Мракић рекао је да су процедуре за уплату 400 милиона евра већ покренуте.

Министар енергетике Петар Шкундрић потврдио је за РТС да би руска компанија "Гаспромњефт" већ крајем следеће седмице могла да постане већински власник 51 одсто Нафтне индустрије Србије.

Министар Шкундрић каже да уплату очекују до краја ове недеље и да "Гаспром" има обавезу да достави и корпоративну гаранцију за инвестиције које су раније потписане.

Државни секретар Министарства енергетике Душан Мракић је агенцији Бета рекао да, према уговору о продаји НИС-а, "Гаспромњефт" новац мора да уплати у року од пет дана од када добије мишљење Агенције за заштиту конкуренције о преузимању НИС-а, и додао да су процедуре за уплату већ покренуте.

Мракић је рекао да ће новац бити на рачуну Србије у предвиђеном року, пошто се Гаспромњефт обратио за инструкције "јуче или прекјуче".

Комисија за заштиту конкуренције је 22. јануара саопштила да је ненадлежна да по захтеву руског Гаспромњефта донесе одобрење за преузимање Нафтне индустрије Србије.

"Гаспромњефт", како је навео Мракић, има доказ о томе када је допис стигао у Русију.

Србија и Русија су 24. децембра потписале уговор о продаји Нафтне индустрије Србије и два документа о проласку гасовода Јужни ток кроз Србију и опремању подземног складишта гаса Банатски двор.

Према Уговору о продаји НИС-а, који су потписали министар енергетике Србије Петар Шкундрић и генерални директор "Гаспромњефта" Александар Ђуков, руска страна има обавезу да у НИС уложи најмање 547 милиона евра, а продајна цена за 51 одсто српске нафтне индустрије је 400 милиона евра.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи