Европа тражи нов гасовод Набуко

Представници европских земаља заинтересовани су за изградњу новог гасовода Набуко којим би се смањила зависност од руског гаса и за почетак новог пројекта траже од Брисела бар 300 милиона евра.

После руско-украјинског гасног спора, у Европској унији кажу да је имати или немати енергију постало питање националне безбедности. Зато су се у Будимпешти још једном окупили представници земаља и међународних организација заинтересованих за гасовод Набуко, чија пројектована траса заобилази Русију.

 Они траже да Брисел што пре одобри бар 300 милиона евра како би изградња почела. Пројекту, међутим, уз финансијску, недостаје и политичка подршка, речено је у главном граду Мађарске.

Идеја је да гасоводом Набуко тече гас из Каспијског региона преко Турске, Бугарске, Румуније и Мађарске до Аустрије, тачније до Баумгартена на граници са Словачком, једног од највећих европских гасних чворишта.

Тиме би се избегла Русија као испоручилац гаса и Украјина као транзитна земља. Почетак изградње 3 300 километара дугог гасовода, који треба да прогута два милиона тона челика и готово осам милијарди евра, био је најављен за прошлу годину. Потом за ову. А онда за следећу.

Према речима премијера Маћарске Ференца Ђурчања Европа није јединствена по питању Набука.

"Срушили смо једну гвоздену завесу, али сада постоји нова између оних који имају изворе енергије и оних који их немају. Рањивост централне Европе је много већа него код осталих чланица Европске уније" истакао је маћарски премијер.

Гасовод Набуко треба да смањи зависност Европе од руског гаса, па је и назван по Вердијевој опери, која слави тежњу народа да не буде потчињен. Он би, међутим, покривао само пет одсто потреба. Зато се с опрезом односе према главном снабдевачу.

"Овај пројекат даје нам већу слободу, јер би уз руски и норвешки гас европске земље могле да рачунају на трећи велики независни извор. Намерно користим речи уз руски и норвешки гас, јер хоћу да нагласим да Набуко није антируски пројекат", навео је премијер Чешке и председавајући ЕУ Мирек Тополанек.

Највећа препрека изградњи новог гасовода је политичка. У пројекат би као испоручилац, ради комерцијалне оправданости, морао бити укључен и Иран, а он је политички проблематичан за Брисел и Вашингтон.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се