Јелашић: Још нема потребе за новцем од ММФ-а

Гувернер НБС Радован Јелашић тврди да не постоји потреба за повлачењем позајмице од ММФ-а. Уколико би Србија повукла део позајмице од ММФ-а, то би значило да постоји "финансијска рупа" која мора да се затвори, што сада није случај. Влада покренула преговоре са Европском комисијом о 400 милиона евра макрофинансијске подршке. Евро сутра преко 96 динара.

Гувернер Народне банке Србије Радован Јелашић тврди да за сада не постоји потреба да Србија повлачи одобрену позајмицу од Међународног монетарног фонда.

"Девизне резерве Србије су стабилне. За сада нема потребе да се повлачи новац који је Србији одмах на располагању", рекао је Јелашић.

Србији је на основу договореног аранжмана са ММФ-ом одобрено 402 милиона долара.

Ако би Србија повукла део позајмице од ММФ-а, то би значило да постоји "финансијска рупа" која мора да се затвори, што сада није случај, објаснио је гувернер.

Јелашић је најавио да ће 8. и 9. фебруара у Београду боравити потпредседник ММФ-а. До тада од те међународне финансијске институције сигурно неће бити затражено повлачње позајмице која би се користила за одбрану домаће валуте.

Коментаришући кретање девизног курса, гувернер је поновио да на њега утиче понуда и тражња девиза, а да је последњих дана већа тражња од понуде.

Не постоји одређена граница девизног курса коју ће штитити НБС.

За државу било важно да повуче што више расположивих девиза из иностранства, као што су средства од продаје Нафтне индустрије Србије (НИС) и раније одобрени кредити међународних банака јер би се "на тај начин повећала понуда девиза и спречило слабљење динара".

"Емисија државних обвезница, допринела би да се са финансијског тржишта повуку ликвидна средства и смањи инфлаторни притисак. То би био бољи начин да се побољша ликвидност државне од коришћења других позајмица", оценио је гувернер.

Јелашић је указао и да су ограничења у вези са нивоом девизних резерви НБС, из договора са ММФ-ом, базирана на одређеним претпоставкама.

"Уколико се услови промене, убеђен сам да постоји могућност да се и ти лимити додатно размотре. Још нисмо на том лимиту, јер да јесмо НБС сигурно не би била активна на девизном тржишту", истакао је гувернер.

Према Меморандуму о економској и финансијској политици Србије, који је 16. јануара усвојио Борд директора ММФ-а, девизне резерве НБС на крају децембра ове године не би смеле да буду испод 5,3 милијарди евра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи