Синдикати најављују протест због акциза

Представници синдиката Дуванске индустрије Ниш, која послује у саставу "Филип Мориса", најавили да су спремни да одрже протесте уколико се не укину спорне акцизе на цигарете. Тврде да је одлукама Владе и Скупштине угрожено пословање дуванске индустрије.

Представници синдиката Дуванске индустрије Ниш, која послује у саставу компаније "Филип Морис", најавили су да су спремни да одрже протесте испред Владе Србије уколико не буду укинути спорни амандмани на Закон о акцизама, које је парламент недавно усвојио.

Председник Асоцијације слободних и независних синдиката Дејан Јанићијевић, рекао је да се разматрају све опције и ако Влада неозбиљно схвати дуванску привреду Србије може пред вратима имати произвођаче и прерађиваче дувана.

Јанићијевић је додао да су синдикати ДИН-а спремни да радикализују своје захтеве како би се испоштовао договор између произвођача дувана и Владе и испоштовао акциони план ЦЕФТА.

Председник Самосталног синдиката у ДИН Горан Видојевић, рекао је да су синдикати од најаве Владе о укидању премија на дуван и усвајања Закона о акцизама, у сталном контакту са менаџментом.

"Ни једног тренутка није наговештена могућност исељења фабрике из Србије. Ако Влада настави да буде неозбиљна и ако мења одлуке из дана у дан постоји вероватноћа за то, али у овом тренутку нисмо добили потврду да ће изместити производњу", рекао је Видојевић.

Видојевић је истакао да инвеститори у Србију нису дошли да упошљавају раднике, већ због профита, као и да ће оваквом политиком Владе вероватно драстично пасти производња, а самим тим и продаје цигарета, што ствара услове за вишак радника.

Председник синдиката "Независност" у ДИН-у Славољуб Ђокић објаснио је да синдикати те фабрике желе да заштите комплетну дуванску индустрију у Србији у којој је око два милиона људи укључено у производњу и дистрибуцију цигарета.

Захтеви највећих произвођача цигарета

Међународне дуванске компаније Филип Морис, Бритиш Америкен тобако и Јапан тобако интернешнел, затражиле су од Владе Србије хитну суспензију примене новоусвојених акциза на цигарете.

Медији спекулишу да "Филип Морис", као већински власник нишке фабрике цигарета, разматра могућност да исели производњу из Србије, уколико измене Закона о акцизама не буду повучене.

У све три компаније оцењују да амандмани, које је усвојила Скупштина, прете да дестабилизују дуванску индустрију, повећају незапосленост, шверц цигарета и обесхрабре инвеститоре.

Према предлогу који су произвођачи договорили са Владом, пропорционална стопа која би се зарачунавала на малопродајну цену цигарета требало је да износи 35 одсто док би фиксни износ акцизе по паклици износио 11 динара.

Уместо тога усвојен је амандман посланика СПС у Скупштини по којем је пропорционална стопа 38 одсто и 8,92 динара по паклици.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво