На Исланду и даље траже оставку Владе

На хиљаде демонстраната на Исланду захтевало моменталну оставку Владе. Премијер Геир Харде се повлачењи са функције. Могући превремени избори.

Више хиљада људи демонстрирало је данас испред исландског парламента у Рејкјавику, захтевајући од владе да одмах поднесе оставку.

Већ пети дан протести у Рејкјавику не јењавају, а од октобра се сваке суботе одржавају редовне демонстрације због дубоке финансијске кризе у земљи.

Према процени полиције, испред парламента се окупило око 6.000 демонстраната, међу којима су неки носили транспаренте тражећи "нову демократију".

Премијер Исланда Геир Харде објавио је јуче да се повлачи са те функције и најавио да жели да превремени избори буду организовани 9. маја.

На предстојећем националном конгресу своје Независне партије, Харде, како је казао, неће тражити да поново буде изабран за њеног лидера.

У изјави националном радију, Харде је рекао да не подноси оставку због пада популарности његове коалиције, додајући да се нада да ће, упркос здравственим проблемима, водити владу до избора, пренео је Ројтерс.

Судећи према најновијим испитивањима јавног мнења, Хардеова Независна партија, која је уз помоћ коалиције владала Исландом више од 17 година, највероватније ће бити велики губитник на изборима.

Редовни избори на Исланду били су планирани за 2011. годину.

Глобална финансијска криза је прошлог октобра драматично погодила Исланд, изазвавши драматичан пад валутног и финансијског система у до тада земљи благостања, чијих је 320.000 становника имало просечан годишњи приход од 54.000 долара.

Критичари су тада од премијера, гувернера централне банке и других високих функционера тражили да се повуку са дужности, а чак су и неки чланови Хардеове партије изјављивали да желе превремене изборе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара