Лист за једну фунту

Иако је време светске економске кризе, то не спречава богате Русе у походу на Запад. Пошто су постали власници енглеских фудбалских клубова, руски олигарси прешли су на острвске штампане медије.

Бивши агент КГБ-а Александар Лебедев, први је руски грађанин који је постао власник једног великог британског листа. Лондонски "Ивнинг Стандард", који већ годинама грца у дуговима, купио је за само једну фунту, али планира да у њега инвестира десетине милиона фунти, како би лист поново био профитабилан.

Ја сам агент КГБ-а, дајте ми ваш лист- гласио је наслов коментара угледног британског листа "ТАЈМС", поводом продаје "Ивнинг Стандарда" руском тајкуну Александру Лебедеву.

Нимало случајан, ако се има у виду да је 49-огодишњи Лебедев, осамдесетих година био агент КГБ-а и да је у амбасади Совјетског Савеза у Лондону имао задатак да анализира британску штампу.

Богатство је стекао после слома комунизма, бавећи се банкарским пословима. Сувласник је Аерофлота и два независна руска листа- "Нове газете" и "Кореспондента".

"Било је много коментара у британској штампи. Када је реч о олигарсима, сви ми различито гледамо на тај појам. Читам такође да сам другачији тип олигарха. У ствари, ја само покушавам да докажем нешто што је у супротности са теоријом Карла Маркса, а то је да можете имати и новац и моралне вредности ", каже Александар Лебедев.

На Форбсовој листи најбогатијих заузима 358-мо место, са капиталом који се процењује на преко три милијарде долара. Досадашњи власник, компанија "Дејли мејл" и Џенерал Траст одлучила је, после шестомесечних преговора, да Лебедеву за симболичну суму прода више од 75 одсто акција "Ивнинг Стандарда", који је у прошлој години забележио губитак између 10 и 20 милиона фунти.

"Све новине у свету, без изузетка, суочавају се са озбиљним финансијским проблемима. Можете ли да ми наведете бар један лист од Америке и Аустралије до Русије који није морао да смањи број запослених за 15, 20 или 30 одсто. То се десило и нашој "Новој Газети". Хоћу да истакнем да овде није реч само о куповини листа, већ о убризгавању новца, како би "Ивнинг Стандард" преживео на тржишту", изјављује Александар Лебедев.

"Ивнинг стандард" једини је чисто лондонски лист, последњи од некадашњих 14 вечерњих листова. Продаје се углавном на станицама метроа и последњих година бори се са конкуренцијом бесплатних новина. Нови власник каже да ће очувати уређивачку политику листа, али да ће му дати и лични печат.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи