Аргентина погођена јаком сушом

Пољопривредни сектор Аргентине би због изузетно јаке суше, најјаче у последњих 37 година, могао да изгуби пет милијарди долара. Влада издвојила 66 милиона долара субвенција и смањила извозне таксе на жито, кукуруз, воће и поврће.

Аргентину, водећег светског извозника житарица и меса, погодила је најгора суша од 1971. године и претворила велики део њене плодне земље у прашину.

Пољопривредни сектор би могао да изгуби пет милијарди долара само ове године, што је огроман ударац привреди Аргентине која је водећи светски извозник соје, кукуруза, жита и говедине. То је такође удрац Влади председнице Кристине Фернандес која ове године треба да врати више милијарди долара зајма.

Житна поља која су некада снабдевала Аргентинце брашном сада више личе на пустиње, а на сточним фармама у јужној провинцији Буенос Ајрес ништа не расте и костури угинуле стоке се гомилају.

"Ништа јестиво не расте", рекла је Хилда Шнајдер која је на свом ранчу изгубила скоро 500 крава због глади. Она је једна од становника пољопривредног села Стродер које је погодила најгора суша од 1930-их година.

На националном нивоу оваква суша није погодила земљу од 1971. године, рекла је Лилиана Нуњез из Националне временске службе.

Нуњез је рекла да су високе температуре океана у јужном Атлантику подстакле ветрове који су спречили да се помери мокри и хладнији ваздух са Пацифика који би формирао кишне облаке изнад већег дела Аргентине, Парагваја и Уругваја.

Секретаријат пољопривреде предвиђа да ће жетва жита за 2008-2009 годину бити мања за 44 одсто, а кукуруза за 27 одсто. Производња соје, која је отпорнија, ће се повећати за седам посто, што је мало ниже него просечно повећање од 10 посто годишње од 2003. године.

Осим пет милијарди долара губитка са којим ће се ове године суочити пољопривредни сектор, Владу очекује мањак од 4,3 милијарде долара у пореским приходима из тог сектора, рекао је један аналитичар у Буенос Ајресу.

Власти су смањиле извозне таксе на жито, кукуруз, воће и поврће да би могао да се надокнади пад цена тих производа, али и да би се привремено суспендовала минимална тежина за клање стоке како би пољопривредници могли да продају стоку пре него што умре од глади.

Влада је такође издвојила 66 милиона долара субвенција за пољопривреду, што многи сматрају изузетно малим износом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво