Све више назапослених у ЕУ

Први пут од почетка деведесетих, предвиђа се двоцифрена стопа незапослености у ЕУ. Од 27 чланица Уније, у првој половини године рецесијом ће бити захваћено 18 земаља. Као једну од мера за повећање броја запослених, Чешка тражи потпуну либерализацију тржишта рада.

Узроци економске кризе и њене манифестације разликују се од земље до земље, али једно је заједничко свима - у озбиљним су проблемима. На старом континенту све је више незапослених. Чешка као председавајућа Европској унији тражи потпуну либерализацију тржишта рада.

Предвиђања нису оптимисичка. Привреда ЕУ забележиће ове године пад од скоро 2 одсто. Од 27 чланица Уније у првој половини године, рецесијом ће бити захваћено 18 земаља .Први пут од почетка деведесетих, предвиђа се двоцифрена стопа незапослености.

Највише је погођена Шпанија, у којој је 14 одсто становништва без посла. Прогнозе да би незапосленост могла да достигне 20 одсто, многе је натерала да више не чекају "идеалан посао".

Армију незпослених од готово два милиона људи има и Велика Британија, у којој је незапосленост достигла највиши ниво за последњих 11 година.

Економски подаци показују да се привредни раст у последњем кварталу 2008. године смањио за 1,5 одсто. То је највећи тромесечни пад у последње три деценије.

Јача међународна сарадња, краћи период рецесије

Британски премијер Гордон Браун уверава да Влада користи сва оружја у борби против светске финансијске кризе. "Наша је обавеза да се они који су изгубили радна места врате на посао што пре и да им до тада материјално помогнемо", каже Браун.

Браун сматра да ће дужина трајања рецесије зависити од степена међународне сарадње. Премијер најављује да ће следеће недеље Сједињене Америчке Државе усвојити велики финансијски пакет и да ће Европска унија ускоро донети сличне мере.

До тада, ресорни министри рада и социјалних питања земаља чланица, у чешким Лухачовицама расправљају како да добију битку са економском кризом. Сви се слажу да је потребна већа мобилност радника.

Либерализација тржишта рада

Чешки министра рада и социјалних питања Петр Нецас смата да треба охрабрити људе да промене посао, или послодавца. "25 одсто радне снаге никада то није учинило. Сада је више него икада потребно да се отворе границе и дозволи проток радне снаге", тврди Нецас.

Чешка тражи да се потпуно отвори тржиште рада Европске уније за чешке грађане и држављане земаља које су постале део европске породице 2004. године.

Аустрија, Немачка, Белгија и Данска и даље примењују рестрикције на својим тржиштима. Бугарским и румунским радницима и даље је ограничен рад у 14 земаља.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво