"Гаспром њефт" ускоро власник НИС-а

Руска компанија "Гаспром њефт" могла би већ следеће недеље да постане већински власник Нафтне индустрије Србије. Руси упутили захтев Србији у коме траже инструкције где да уплате 400 милиона евра за 51 одсто капитала НИС-а, изјавио државни секретар у Министарству енергетике Душан Мракић.

Руска компанија "Гаспром њефт" могла би већ следеће недеље да постане већински власник Нафтне индустрије Србије, изјавио је Тањугу државни секретар у Министарству енергетике Душан Мракић.

"Гаспром њефт" је, одмах пошто је добио неопходан закључак Комисије за заштиту конкуренције, упутио захтев Србији у коме тражи инструкције где да уплати 400 милиона евра, колико је уговорено за продају 51 одсто акција НИС-а тој руској нафтној компанији", навео је државни секретар.

Мракић је истакао да "Гаспром њефт" још треба да достави корпоративну гаранцију, "што су спремни да ураде", и додао да та компанија има рок од наредних пет дана да уплати новац за НИС.

"Када новац буде уплаћен, руска компанија је обавезна да, у року од једног дана, обавести продавца, односно Владу Србије, о томе да су уплатили новац, после чега Влада даје налог за пренос 51 одсто акција НИС-а" објаснио је Мракић.

Комисија за заштиту конкуренције ненадлежна

Комисија за заштиту конкуренције прогласила се ненадлежном на захтев руске компаније да утврди да ли куповином НИС-а постаје монополиста, изјавила је председница Савета те комисије Дијана Марковић - Бајаловић.

Марковић - Бајаловић је рекла да је захтев "Гаспром њефта" одбачен, што отклања препреку за даљу реализацију куповине НИС-а, и објаснила да је таква одлука донета јер је продаја НИС-а предвиђена међудржавним споразумом Србије и Русије.

"Продаја НИС-а је утврђена као међународна обавеза Србије по основу међудржавног споразума Србије и Русије", и то искључује могућност да Комисија за заштиту конкуренције поступа по захтеву руске компаније.

Комисија за заштиту конкуренције надлежна је да, приликом промене власничке структуре предузећа у Србији, одлучује да ли је реч о недозвољеној концентрацији, односно, да ли се доласком новог већинског власника спречава, ограничава или нарушава конкуренција на тржишту.

Уговор о продаји 51 одсто капитала НИС-а "Гаспром њефту", по цени од 400 милиона евра, потписан је 24. децембра 2008. године у Москви.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво