Михајловић: Штете од поплава на путној инфраструктури готово три милијарде динара

Штете од поплава на путној инфраструктури у Србији процењују се на готово три милијарде динара, рекла је министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић обилазећи оштећене путеве у општинама Бајина Башта и Ивањица.

Зорана Михајловић обишла је са начелником Златиборског округа Бобаном Перишићем, председником општине Бајина Башта Радомиром Филиповићем и директором "Путева Србије" Зораном Дробњаком клизиште у месту Овчиња код Бајине Баште. Клизиште се налази на државном путу који ову општину повезује са Ваљевом.

Михајловићева је овом приликом поручила свим грађанима Бајине Баште и Златиборског округа да све што нас као државу и друштво задеси, какав год проблем, решићемо заједно и држава ће дати све од себе да свако клизиште, мост, пут поправи.

"Неће нико остати одсечен од света. У овом тренутку још око 120 километара путева на територији Србије је и даље непроходно због поплава. Процене су да се ради о штети од око три милијарде динара. Све што надаље будемо радили трајаће најмање 50 година, мењали смо и законе како би оно што се сада гради било обезбеђено од поплава", рекла је Михајловићева.

Најавила је да ће се следеће године радити тунел кроз Кадињачу, као и мост Скелани и да су за то обезбеђене гаранције у државном буџету.

"Настављамо и рад на изградњи ауто-пута ка БиХ, од Пожеге до Котромана. Учинићемо све да овај крај има оно што му је најпотребније, а то је инфраструктура, да људи могу да раде и остају да живе ту са својим породицама", рекла је она.

Начелник Златиборског округа Бобан Перишић изјавио је да је на територији тог округа због поплава које су се десиле крајем јуна ванредна ситуација проглашена у три општине – Ариљу, Косјерићу и Бајиној Башти, те да је обиласком терена утврђено да је ситуација у Бајиној Башти најтежа.

"Обратили смо се Влади Србије. Очекујемо помоћ у гориву, како бисмо проблеме решили. Најкритичније је у селу Костојевићи, где је 900 метара пута нестало, а преко 20 породица одсечено од света. Негативан је утицај пре свега на пољопривреду, јер наш народ живи од малине. Решићемо убрзо и хвала потпредседници Владе и директору 'Путева Србије' на помоћи и брзој реакцији", рекао је Перишић.

Председник општине Радомир Филиповић захвалио је министарки Михајловић, која се брзо одазвала позиву.

"Сами, без помоћи Владе, не можемо да се изборимо са овим недаћама. Ту нам је пре свега Министарство саобраћаја важно, као и 'Путеви Србије'. Треба нам доста механизације, да све доведемо у ред и завршимо сезону малине", додао је Филиповић.

Зоран Дробњак рекао је да ће ова деоница бити завршена за три и по месеца.

"Чека нас озбиљан посао. Најпре ћемо урадити нови потпрорни зид како би се потом и саобраћајница обновила. Треба нам месец и по дана за пројекат и још два за реализацију", рекао је Дробњак.

Михајловићева у Ивањици: Прегледаћемо све и све поправити

Михајловићева је посетила и Ивањицу и са председником општине Зораном Лазовићем, начелником Моравичког округа Слободаном Јоловићем и директором "Путева Србије" Зораном Дробњаком обишла клизиште Бук и државни пут Ариље–Ивањица у месту Клисура, који је оштећен у јунским поплавама.

Навела је да су слике из Ивањице биле драматичне и да је ова општина претрпела највећа оштећења и највише проблема имала после јунских поплава, али и да је обезбеђен новац како би људи имали основне услове за живот, а то су пут, комунална инфраструктура и пијаћа вода.

"Као министарка саобраћаја могу да кажем да ћемо у наредних неколико месеци завршити све. Најпре ћемо у наредних месец и по урадити пројекте, а потом их и реализовати. Финансираћемо све из буџета државе, јер смо свесни да локалне самоуправе немају довољно новца ни за одржавање путева, а камоли када се овакве ситуације десе. Прегледаћемо све, укључујући и два моста у Ивањици и заједно са 'Путевима Србије' ћемо све поправити", рекла је она.

Указала је и да је Моравички округ у претходних неколико година имао највећа улагања у путну инфраструктуру.

"Инвестирали смо 6,5 милијарди динара само у одржавање путева. Почели смо и радове на једној од најтежих деоница Прељина–Пожега, радиће се и ка Црној Гори", најавила је министарка.

Начелник округа Слободан Јоловић рекао је да је на територији Моравичког округа до сада уложено и улаже се преко милијарду евра.

"Пре свега, реч је о мрежи ауто-путева која води из Чачка према Београду, Крушевцу, Нишу, Грчкој и Бугарској, али и Бољарима тј. Црној Гори. Редовна су улагања и у изградњу и одржавање локалних путева. Штете које смо претрпели од елементарних непогода од 2014. до сада не бисмо могли да надокнадимо без помоћи државе", рекао је Јоловић.

Зоран Дробњак изјавио је да је направљен списак са општином и да 26 локација треба да се среди.

"У питању је велика вредност, око 980 милиона динара, и крећемо одмах да радимо. Гледаћемо да што више тога урадимо до краја ове године, а остатак почетком наредне", рекао је Дробњак.

Председник ивањичке општине Зоран Лазовић рекао је да држава води рачуна о свим локалним самоуправама.

"Општина је претрпела велику штету. Захваљујем потпредседници Владе на посети и верујем да ћемо и овог пута добити значајну помоћ као што смо је имали и до сада", рекао је Лазовић.

уторак, 19. март 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво