Жито је у Мачви добро родило – има и за извоз, само да цена не подбаци

Пшенице ће бити довољно за домаће потребе, али и за извоз. Према подацима Удружења "Жита Србије", очекује се род од 2,6 милиона тона, и просечан принос на нивоу прошлогодишњег око 4,5 тоне по хектару. На неким парцелама у Мачви, принос хлебног зрна је и 40 одсто већи него претходних година.

За шабачке жетеоце, одмора нема. На житородним пољима од почетка месеца, убиру род пшенице, који је је ове године већи од очекиваног.

"Ове године је боље него до сада. Принос је, како где, од пет до осам тона. Семе смо ми сејали наше. И лепо је, солидно. Бацили смо доста ђубрива у пролеће, у јесен нисмо бацали ништа, а пролеће смо пуно. Ја сам задовољан", хвали се Слободан Драгојевић, пољопривредник из Шапца.

Добро су родиле ране сорте пшенице, али и хибриди који касније дозревају. Пољопривредници род углавном предају складиштарима на чување.

Милорад Гајић из Јевремовца, каже да је година катастрофално почела за ратарске културе, али да су, задње кише су све то измениле.

"Тако да, сасвим коректан принос. Ми сву пшеницу предајемо. Имамо око 25 хектара под пшеницом, и већину смо скинули до сада, остало је једно два три хектара", прича Гајић.

Задовољан, али се опет и жали и нада Слободан Драгојевић, из Шапца.

"Све предајемо и чекамо цену. Прошлогодишњи род сам наплатио пре 20 дана. Да је бар 20 динара, да покријемо трошкове", ишчекује Драгојевић.

На парцелама у Мачви где је примењена пуна агротехника, родило је и више од девет тона пшенице по хектару, изузетног квалитета.

"Тренутно стање је да је седам тона просек, у Мачви, па чак у Поцерини и Посавотамнави. То је ипак једна од најиздашнијих година у поређењу са претходнима. Можемо да кажемо да је ова година у Мачви заиста била приносна. Добар је квалитет зрна, он се креће од 76 до 80, 81 хектолитар, то је завидан квалитет", истиче Дарко Симић из "ПССС Шабац".

У Удружењу ''Жита Србије'' кажу да је за домаће потребе довољно милион и по тона хлебног зрна. Уколико време дозволи, жетва пшенице која је засејана на око 570 хиљада хектара, биће завршена за седам дана.

уторак, 19. март 2024.
3° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво