Како задруге дочекују свој дан, шта поручује Кркобабић

Министар у Влади Србије и копредседник Националног тима за препород села Србије Милан Кркобабић упутио је честитку свим задругама и задругарима у Србији поводом 4. јула, Међународног дана задруга.

"Верујте у задружни систем јер задруге, уз поштовање принципа неутралности према коме су равноправни сви без разлике на националност, пол, боју коже и вероисповест, имају одговоре на све актуелне економске и безбедносне изазове", поручио је Милна Кркобабић.

Према његовим речима, задруге у Србији нису престале да раде ни у време пандемије коронавируса, а ни у једној од њих није забележено жариште ковида 19, наведено је у саопштењу из Кабинета Милана Кркобабића. 

"Посебно ми је драго што се у Србији у протекле три године у оквиру акције "500 задруга у 500 села" вратио дух задругарства и поверење у удруживање, о чему сведоче 722 новоформиране задруге", каже министар.

Задружни систем Србије из дана у дан је све јачи, јер смо процес гашења задруга преокренули у нову наду и шансу за економску егзистенцију више десетина хиљада домаћинстава, рекао је Кркобабић.

Каже да је данас у Србији око 35.000 задругара и више од 100.000 коопераната. Регистровано је око 4.500 задруга, од чега су 2.500 активне, а 2.000 пољопривредне. То је велики потенцијал који може да буде снажна полуга економског развоја, пре свега села Србије.

Задруге и задругари данас чине веома јак светски економски систем који окупља око милијарду људи и 280 милиона запослених у свим сферама привредних активности: пољопривреди, трговини, занатству, услугама, истиче Кркобабић.

"Србија с поносом истиче да је један од 12 оснивача Међународног задружног савеза у Лондону 1895. године. Прва задруга на територији данашње Србије основана је у Бачком Петровцу, АП Војводини, 1846 године и била је трећа задруга у свету. Док је задруга и задругара, Србија не треба да брине", поручио је Кркобабић.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво