Сто милијарди за привреду

За подстицај домаћој привреди држава ће обезбедити 100 милијарди динара. Пакет мера треба да обезбеди раст бруто домаћег производа од 3,5 одсто. Планирана средства обезбеђена буџетом. Додатна средства обезбедиће се кредитима. О приоритетима и секторима привреде који ће бити финансирани одлучује Влада.

На састанку премијера Мирка Цветковића са министрима економије Млађаном Динкићем, финансија Дианом Драгутиновић и гувернером Народне банке Србије Радованом Јелашићем, договорено је да се у овој години обезбеди око 100 милијарди динара подстицајних средстава за привреду, као пакет мера за ублажавање ефеката светске финансијске кризе.

Планирана средства предвиђена су будџетом и очекује се да се, уз њих, обезбеде и додатна средства из кредитних потенцијала банака, што би требало да омогући развој и очекивану стопу раста бруто домаћег производа од 3,5 одсто.

На састанку су дефинисане и одређене каматне стопе које ће, зависно од начина добијања подстицајних средстава, износити између 5,5 и 6,5 одсто годишње.

Разматрана је операционализација подстицајних мера и договорено је које су то основне мере, као и рокови у којима ће оне бити примењене.

О приоритетним секторима привреде одлучује Влада

Од три врсте мера, прва је обезбеђење додатних средстава од две милијарде динара за ликвидност привреде, кроз краткорочне кредите са субвенционисаном каматном стопом од 5,5 одсто, што ће генерисати око 40 милијарди динара кредитних средстава из потенцијала банака.

Кредити са дужим роком отплате, од три до пет година, друга су договорена мера. Предвиђено је да 30 одсто средстава иде преко Развојног фонда, а 70 одсто из банкарских потенцијала, за шта је из будџета издвојено пет милијарди динара . Укупна средства ће бити између 16 и 17 милијарди динара.

Трећа мера су међународни кредити за привреду, од око 40 милијарди динара.

На састанку је било речи и о подстицају потрошње, тако што би се субвенционисала набавка трајних потрошних добара произведених у Србији, чиме би се подстакао развој домаће производње у овој години.

Следеће недеље биће одржан састанак техничко-оперативног тима за реализацију мера, на коме би се дефинисали сви услови, рокови и детаљи. Народна банка Србије ће одредити критеријуме за избор банака путем којих ће се подстицајна средства пласирати.

Приоритете и секторе привреде који ће се финансирати одредиће Влада Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво