Брнабић са шефом Мисије ММФ-а: Позитивне оцене економских мера

Председница Владе Србије Ана Брнабић разговарала је са шефом Мисије Међународног монетарног фонда Јан Кес Мартејном. Реч је о полугодишњој ревизији у оквиру програма Инструмент за координацију политика који се спроводи до 2021. године. Брнабић и Мартејн су разговарали о досадашњим резултатима и констатовали да је доста учињено у смислу остварења реформских циљева.

Тема разговора су била и актуелна фискална и макроекономска кретања, као и утицај пандемије вируса ковид-19 на домаћу, али и на светску економију.

Констатовано је да је Србија на прави начин реаговала у смислу доношења Програма економског мера за подршку привреди и грађанима, те да је у питању велики и вредан пакет, са једноставним и ефектним мерама.

Јан Кес Мартејн је истакао да је ММФ смањио пројекције привредног раста за целу Европу, али не и за Србију, која, како каже, има боље резултате у првом кварталу ове године у односу на друге европске земље.

Он је рекао и да 2021. година треба да буде година опоравка, те да су у том смислу важне капиталне инвестиције.

Добар сигнал за Србију

Како је истакао, добар сигнал за Србију је и реакција финансијског тржишта које је препознало добру фискалну позицију земље, тако да је спроведена успешна емисија еврообвезница. Он је додао да је важно да земља задржи тај кредибилитет код страних професионалних инвеститора.

Премијерка Ана Брнабић је истакла да је економски опоравак Србије важан колико и здравствени, те да је добар сигнал што ниједан страни инвеститор није одустао од инвестирања у Србију. Она је посебно истакла да је грађевински сектор у земљи и даље јак и стабилан, што је важан показатељ у смислу даљег опоравка економије.

Она је додала да је важно да се наставе реформе у медицинском сектору и у сектору социјалне заштите, као и да се настави са великим капиталним инвестицијама.

Како је рекла, од изузетног значаја је и трансформација економије, тако да она буде заснована на иновацијама. Брнабић се захвалила представницима ММФ-а на досадашњој подршци.

Разговори са мисијом ММФ-а ће трајати до 3. јула, а спроводе се путем видео -линка. У питању је четврто полугодишње разматрање програма Инструмент за координацију политика, који не подразумева финансијску подршку, већ је искључиво саветодавног карактера.

Актуелни аранжман је почео да се спроводи у јулу 2018. године.

уторак, 19. март 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво