Србија на челу листе Евростата по привредном расту у Европи

Србија се по међугодишњем расту бруто домаћег производа у првом каврталу 2020. налази на првој позицији међу 38 европских економија, према управо објављеним ажурираним подацима статистичке службе Европске уније, Евростата.

Србија држи лидерско место како на табели сезонски и календарски неприлагођених података са скоком БДП-а од 5,0 процената, тако и на табели десезонираних и календарски прилагођених показатеља, где раст износи 4,8 посто.

По евиденцији Евростата, иза Србије је Ирска, чији је раст према неприлагођеним подацима износио у првом тромесечју 4,6 посто, а следе Турска са 4,5 процената, Литванија са 2,4, и петопласирана Мађарска са 2,2 одсто.

Пољска је заузела шесто место с привредним растом од 1,7 процената у првом кварталу, седма је Бугарска са стопом од 1,2 посто, затим Норвешка са 1,1, Кипар са 0,9 и Малта са повећањем БДП-а од 0,5 одсто.

Хрватска и Шведска са привредном експанзијом од 0,4 посто у периоду јануар-март деле 11. позицију.

Иза њих следе економије са оствареним негативним растом у прва три месеца 2020, при чему је најмањи пад од 0,4 процента регистровала Данска, а највећи Италија, чак 5,7 одсто.

Француска се са падом БДП-а од 4,7 процената, такође, нашла на зачељу табеле, у друштву са Шпанијом (минус 3,8 посто), Словачком (- 3,7), Аустријом (- 2,9), Словенијом (- 2,4) и Немачком (- 1,9 посто).

У прегледу Евростата о расту БДП-а у првом кварталу нису објављени подаци за Црну Гору, Босну и Херцеговину, Северну Македонију, Албанију и за косовску привреду.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи