Зиђин: Настављамо инвестиције, корона није утицала на производњу

Компанија "Србија Зиђин Копер" успела је да одржи редовну произодњу и рад у време епидемије коронавируса, изјавио је у интервјуу Фонету заменик генералног директора Компаније Сајмон Линг и објаснио да су предузете "ефикасне мере и уложен знатан износ новца, како би се спречило да ванредно стање утиче на производњу".

Упитан да ли је током ванредног стања било отпуштања и да ли су запосленима смањиване плате, Линг је најпре подсетио да је локалном становништву, од када је Зиђин преузео РТБ Бор, "понуђено више од 800 радних места".

Према његовим речима, на крају 2019. године укупан број запослених био 5.293, што је у односу на крај 2018. године повећање од 6,65 одсто.

Како је истакао, просечна нето плата радника повећана је 21,48 одсто у односу на просек из 2018. Крајем априла 2020. године, укупан број запослених додатно је порастао 4,16 одсто на 5.513, док је просечна зарада, у односу на прошлу годину, повећана 13,4 одсто.

"Србија Зиђин Копер сматра да су радници њено благо и успела је да запошљавање одржи чак и током ванредног стања у земљи. Нико није отпуштен, а плата је исплаћивана редовно", нагласио је Линг.

"Примењене све заштитне мере" 

На питање које мере су предузете да би се у компанији смањио ризик од ширења болести, он је одговорио да су запослени добили заштитне маске, дезинфекциона средства и влажне марамице.

Још крајем јануара, рекао је Линг, поступно су почеле да се уводе, а потом и представљају свим радницима и члановима њихових породица, бројне заштитне мере.

Строги заштитни стандарди и алати за управљање, како је објаснио, успостављени су да би се спречило ширење ковид-19.

Како је најавио, они ће се примењивати све док епидемија "не буде потпуно поражена, имајући у виду чињеницу да су сигурност и здравље запослених главни приоритет Компаније".

Упитан да ли је пандемија ковид-19 утицала на пословне резултате компаније, Линг је констатовао да њен утицај на производњу и продају до сада није примећен.

На питање да ли ће се Србија Зиђин Копер придржавати планова улагања у овој и наредној години, он је узвратио да је, од преузимања РТБ Бор децембра 2018. године, инвестирано око 600 милиона долара.

Од тога је знатан део уложен у "повећање производње и побољшање сигурности и здравља на раду и животне средине", истакао је Линг.

У поређењу са 2018. годином, како је прецизирао, производња бакра повећана је 23,33 одсто, злата 8,01 одсто, а сребра 77,78 одсто, док је нето добит повећана 317,14 одсто.

Надаље, нагласио је Линг, у поређењу са првим кварталом прошле године, производња бакра је у првом кварталу ове године повећана 1,74 одсто, злата 18,49 одсто, а сребра 32,16 одсто.

У исто време, нето добит повећана је 278,21 одсто, додао је он и нагласио да је у 2019. број повреда на раду смањен за 55 одсто у односу на 2018. годину, да би у првом кварталу ове године, у односу на први квартал прошле, додатно смањен 67,5 одсто.

Како је рекао, "релевантни послови везани за техничку обнову и проширење свих рударских и еколошких пројеката су у току и спроводе се у складу са планом".

У мају је поново отворен рудник "Ново Церово", истакао је Линг, који предвиђа да ће он "сасвим сигурно допринети већој годишњој производњи Компаније у овој и наредним годинама.

Очекује се, како је проценио, и да ће производња у руднику Мајданпек у 2021. години бити повећана за око 45 одсто.

"Са чврстом вером да ће ковид-19 епидемија бити поражена, Компанија нема намеру да смањује укупну планирану инвестицију, осим ако се, као виша сила, не појави нека неочекивана ситуација", поручио је Линг.

На питање о помоћи локалној заједници и Србији у сузбијању пандемије, он је подсетио да је Компанија, донацијом вредном 571 хиљаду долара, помогла Републици да изгради и опреми "Хуо-yан" лабораторију у Нишу и тако удвостручи капацитете тестирања на ковид-19.

Према његовим речима, више од 120.000 маски, више од хиљаду заштитних униформи и наочара поклоњено је општинама Бор и Мајданпек.

Он је најавио да ће и донација заштитног материјала вредног 100 хиљада долара благовремено бити достављена Војводини.

О цени бакра и злата 

Упитан о развоју светског тржишта бакра и племенитих метала, Линг је указао да се 2018. године из више разлога догодио осетан пад цене бакра, али да је Компанија "сигурна у средњорочну и дугорочну цену бакра".

Линг сматра да је недавно повећање цене злата помогло у успостављању позитивне процене будућности овог племенитог метала.

Он, при томе, подсећа да је Зиђин Мајнинг Група највећи произвођач злата, највећи произвођач цинка и други највећи произвођач бакра у Кини, који послује у 12 земаља света.

Угледни пословни магазин "Форбс" објавио је 13. маја листу "Топ 2000 јавних компанија на свету у 2020. години", на којој је Зиђин Мајнинг Група заузела 778. место, што је за 111 места виша позиција него прошле године, истакао је Линг.

На листи је 30 светских произвођача обојених метала, укључујући и девет глобалних "златних" компанија. Зиђин је заузео девето место међу компанијама које се баве производњом обојених метала и треће међу светским произвођачима злата, закључио је Линг.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво