Седамдесет милиона евра од ЕУ; Вучић: Хвала им, нису морали да дају

Европска унија је определила 70 милиона евра бесповратних средстава Србији у оквиру првог дела ИПА програма за 2020. годину. Још 98 милиона Србија би требало да добије до краја године. Све мање каскамо за европским земљама, поручила је министарка Јадранка Јоксимовић. Земљама Балкана јесте место у ЕУ, рекао је председник Вучић, који је присуствовао потписивању финансијског споразума.

Финансијски споразум за први део ИПА програма за 2020. годину потписан је у Београду, а потписивању је присуствовао и председник Србије Александар Вучић.

Споразум су потписали министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и шеф Делегације ЕУ у Србији, амбасадор Сем Фабрици.

"Заправо претприступни фондови служе за свеукупан развој да земља буде што припремљенија када буде у чланству и да се приближимо просеку", рекла је Јадранка Јоксимовић након потписивања споразума.

"Драго ми је што можемо данас да приведемо крају седмогодишњи период претприступних фондова који су намењени Србији, која је дубоко у приступном процесу", рекла је Јоксимовићева.

Јоксимовићева је рекла да овај вид помоћи датира и пре 2014. године, али је до тада то било мање видљиво, односно видљивост је била испод пет одсто.  

Каже да данас сваки трећи грађанин Србије зна за неки пројекат који је финансиран из ЕУ, да ли је у питању школа, вртићи, пречишћавање вода.

"Реформе су важне јер оне доносе оно што је бољитак", рекла је министарка.

"Очекујемо да финализујемо и други део, који ће бити 98 милиона евра", рекла је министарка Јоксимовић. 

У фокусу првог дела ИПА програма за 2020. годину су локални развој, конкурентност и запошљавање.  

Помоћ се састоји из три дела 

Церемонију потписивања путем видео-линка пратио је и европски комесар за суседство и проширење Оливер Вархељи. Истакао је да се помоћ састоји из три дела.

Вархељи каже да ће бити обезбеђени грантови за 450 микропредузећа и стартапова, како би отворили нова радна места у два региона у Србији.

"Биће уложено у социјалну и локалну структуру, подршку запошљавању и социјалној политици за најрањивије групе, младе људе, људе са инвалидитетом, жене и Роме", рекао је комесар.

Подржаће се реформе посебно кад је реч о енергетици, пољопривреди, саобраћају и здравству.

"Компонента здравства укључује додатну подршку Србији како би се изашло на крај са заразним болестима, 2,5 милиона евра ће бити потрошено на медицинске залихе и милион евра да Министарство здравља добије експертизу из држава чланица ЕУ", реклао је Вархељи. 

Европски комесар је истакао да ће ЕУ изаћи са економским инвестиционим планом за регион на јесен.

Вучић: Хвала свим земљама чланицама

Председник Србије Александар Вучић је захвалио комесару јер је, како каже, уложио велики труд како би помогао Србији.

Каже да је реч о новцу који није морао да буде дат Србији.

"Није обавеза ниједне земље ЕУ да новац својих обвезника троши на нас, зато сам веома захвалан, хвала свим земљама чланицама и европској администрацији", рекао је Вучић.

Објаснио је да ће новац бити уложен у локалну самоуправу, јер су општине када је реч о јавним финансијама слаба карика у односу на републичку владу.

Такође, биће уложен у енергетску ефикасност, односно заштиту животне средине, рекао је Вучић подсећајући да је квалитет ваздуха до доласка короне у Србију био један од најзапаженијих проблема.

Подсетио је да је ЕУ највећи извор директних страних инвестиција.

Навео је и да Србија очекује не само јасну европску перспективу већ и да се говори и о чланству у ЕУ.

"Знамо да ће увек моћи да се каже да треба да се спроведу реформе, реше проблеми са Приштином. Све разумемо, само бисмо хтели да имате јасну поруку да ћемо, ако се то уради, бити чланица ЕУ", рекао је Вучић.

Вархељи о изборима у Србији

На питање новинара шта очекује од предстојећих избора у Србији, Вархељи је рекао да није ни на једном комесару да се меша у унутрашња питања неке земље. Навео је да охрабрује све политичке странке да учествују на изборима.

"Полажем велике наде да ћемо имати слободне и фер изборе у Србији и после тога још јачу владу, тако да можемо да убрзамо реформе и направимо још већи напредак", рекао је Вархељи додајући да ће ЕУ пружити подршку кад је реч о мониторингу избора.

Председник Србије Александар Вучић је рекао да је Вархељи искусан политичар.

"Грађани Србије су ти који одлучују и о учешћу на изборима и о томе коме ће поверење дати", рекао је Вучић.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво