Ко има право на повластице за струју

Од следећег месеца више грађана могло би да добије повластице за струју. На снагу ступа нови правилник по којем се граница за стицање статуса енергетски заштићеног купца повећава за неке категорије и до 600 динара. Од почетка године попусте на струју користило је око 75.000 грађана.

До 250 киловата струје бесплатно добијају сви социјално угрожени грађни и примаоци дечјег додатка директно, без подношења захтева.

 

Надлежне градске и општинске службе спискове корисника достављају Министарству енергетике и на основу њих ЕПС умањује рачуне.

Право на олакшице имају и други грађани, али морају да поднесу захтев. Да ли ће повластице остварити зависи од прихода и броја чланова домаћинства, али се од 1. јуна шанса увећава.

За једночлано домаћинство граница је приход до 14.848,60 динара, са два и три члана до 21.619,25 динара, за породице са четири и пет чланова до 28.385,45 динара, са шест и више чланова до 35.696,30 динара.

Већина локалних самоуправа коначно је грађане ослободила бар трошка подношења захтева.

"Углавном подносе људи који стварно и остварују то право. Од почетака године имамо око 1.800 поднетих захтева, а одобрено је 1.750. И за време ванредног стања, служба за друштвене делатности, где се подносе ти захтеви, радила је", каже Данијела Милосављевић из Скупштине Града Врања.

Повластице на бесплатних до 75 кубних метра гаса месечно, могу да се остваре од октобра до априла. Ту погодност користи мало грађана, протекле грејне сезоне тек 52 домаћинства.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво