Да ли су пале цене половних аутомобила после ванредног стања

У прве две недеље након укидања ванредног стања тржиште половних аутомобила у Србији бележи благи опоравак, показало је истраживање које је сајт polovniautomobili.com спровео међу продавцима аутомобила од 18. до 22. маја.

Чак 62 одсто испитаних продаваца наводи да је од 7. маја, кад је укинуто ванредно стање, забележило раст продаје. Међутим, тек 12 одсто њих је рекло да им се продаја вратила на ниво од пре проглашења епидемије коронавируса и увођења ванредног стања. Да им продаја није порасла навело је 38 одсто анкетираних.

Њих 35 одсто је рекло да од укидања ванредног стања нису продали ниједан аутомобили, док је 33 одсто одговорило да је продало један или два аутомобила. Да су од 7. маја продали између три и пет аутомобила навело је њих 19 одсто, а да су продали до 10 возила њих 7 одсто. Од укидања ванредног стања више од 10 аутомобила продало је 6 одсто анкетираних.

Анкета је показала и да је број заинтересованих купаца у благом порасту. Тек 13 одсто анкетираних је навело да ни после укидања ванредног стања купци нису долазили на њихов ауто-плац, док је 11 одсто рекло да се број посета ауто-плацу вратио на ниво од пре увођења ванредног стања.

Да је број купаца који су дошли да погледају аутомобил на ауто-плацу значајно већи него током ванредног стања рекло је 13 одсто анкетираних, а 32 одсто њих да је незнатно већи. Да се ситуација није променила у односу на период ванредног стања рекло је 31 одсто испитаника.

Каква је била ситуација током ванредног стања 

У анкети која је спроведена током ванредног стања међу купцима аутомобила, две трећине њих је рекло да није одустало већ да је куповину одложило, док је 13 одсто навело да је дефинитивно одустало од куповине.

Резултати анкете показали су да је новонастала ситуација утицала и на одлуке купаца кад је реч о томе за какве су аутомобиле заинтересовани.

Половина анкетираних продаваца је навела да купци сада траже јефтиније аутомобиле, односно 38 одсто њих је навело да се траже јефтинији аутомобили  него пре ванредног стања а 12 одсто да се траже и до 50 одсто јефтинији аутомобили. Да се траже исти аутомобили као и пре ванредног стања рекло је 50 одсто анкетираних.

Сајт polovniautomobili.com урадио је и анализу која је показала да епидемија коронавируса и увођење ванредног стања нису значајно утицали на цене половних аутомобила у Србији.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво