Повољни кредити за предузећа нису обустављени, како се користе

Како би помогала привреди, Влада је припремила кредитну линију од 24 милијарде динара. До сада су одобрене две. Поред такозваних ковид кредита, ту су и редовни програми подршке привреди. Како се користе и колика су помоћ привредницима?

Тек што је одобрено 30-ак захтева за бесповратна средства у вредности око 190 милиона динара преко Фонда за развој, десио нам се коронавирус.

У Министарству привреде уверавају да развојни програм и програм за почетнике у бизнису нису обустављени и да ће се већ наредних дана састати Комисија.

Мала и средња предузећа сада могу да конкуришу и за средства за набавку нове опреме. Програм је требало да стартује у марту, а средства су, од планиране две милијарде динара, преполовљена.

"Због новонастале ситуације генерално у свету, у земљи у економији није реално да до краја године потрошимо две милијарде динара као бесповратно учешће у пакету кредита. Зато смо ту суму свели на милијарду", наводи Драган Стевановић, државни секретар у Министарству привреде.

За набавку опреме учешће је свега пет одсто, 25 одсто обезбеђује држава, бесповратно, а остатак је повољан кредит код пословних банака или лизинг компанија.

"Ово је седми програм у коме учествујемо. До сада смо пласирали, само прошле године 18 милиона евра. Углавном, наше учешће у тим програмима креће негде од 20 до 30 процената као банке и верујем да ћемо и ове године управо достићи тај проценат", указује Иван Смиљковић, члан ИО Прокредит банке.

Директорка "Деликос" Мина Ракићевић каже да је за ту компанију била једна значајна инвестиција.

"Довела је до тога да наша продуктивност буде повећана, да нам се смање трошкови учешћа амбалаже у самом производу а да са друге стране добијемо један атрактиван производ који може да конкурише", додаје Ракићевићева.

Привредници могу да конкуришу за више програма

Нова опрема довела је Шумадијски сос за роштиљ до Амазона, где се могу наћи производи само три српске компаније.

"Напоменућу да извозимо 35 посто својих производа, тако да су нам средства била врло корисна и опрема коју смо купили нам је била апсолутно неопходна да бисмо подигли ниво конкурентности, квалитета и прилагодили свој производ захтевном тржишту", напомиње Илија Вујовић, директор "Мин комерца".

У министарству привреде кажу да, не само да ниједан инвеститор није најавио повлачење са српског тржишта, већ да се јављају нови.

"Оно што је јако важно је да ребалансом буџета апсолутно финанирање наших обавеза сходно субвенцијама апсолутно нису промењена. Ми смо спремни да све своје обавезе у складу са захтевима инвеститора извршимо до краја ове године", истиче Стевановић.

Привредници могу да конкуришу за више програма како из пакета помоћи у отклањању последица коронавируса, тако и редовних, ако испуњавају услове.

Једино ограничење је да износ не може прећи 23 милиона динара по предузећу годишње.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се