НИС значајно смањио губитке

Губитак НИС-а у 2009. години, према прелиминарним подацима, биће значајно смањен и износиће око три милијарде динара, изјавио генерални директор Кирил Кравченко.

Генерални директор НИС-а Кирил Кравченко изјавио је да ће губитак те компаније у 2009. години, према прелиминарним подацима, бити значајно смањен и износиће око три милијарде динара и најавио да ће у 2010. години бити инвестирано око 373 милиона долара у модернизацију те компаније.

"То је суштинско смањење губитака у односу на први квартал ове године, у коме је забалежен губитак од око 11 милијарди динара", рекао је Кравченко на конференцији за новинаре и додао да се до краја године очекује финансијски добитак од око осам милијарди динара.

Рекао је да се компанија припрема за либерализацију тржишта нафтних деривата у Србији од 2011. године и негирао да НИС тражи било какво продужење тог рока од државе .

Кравченко је најавио да ће у следећој години НИС инвестирати укупно 373 милиона долара - из средстава "Гаспромњефта" у прераду биће инвестирано око 215 милиона долара, док ће у експлоатацију и развој малопродаје из сопствених средстава НИС-а бити уложено око 118 милиона долара.

Изразио очекивање да ће до краја јануара 2010. године бити укњижена имовина НИС-а и најавио трансформацију те компаније у отворено акционарско друштво и излазак на Београдску берзу.

Повећање вредности циљ НИС-а  

Регистрација имовине Нафтне индустрије Србије један је од најважнијих услова за повећање вредности компаније, изјавио је генерални директор НИС Кирил Кравченко, наводећи да "Гаспромњефт" нема намеру да мења услове и износ трансакције за продају 51 одсто НИС-а.

"Рачунамо да ће у јуну 2010. године Скупштина акционара НИС донети одлуку о трансформацији, после чега ће се акцијама Нафтне индустрије трговати на Београдској берзи", рекао је Кравченко за "Политику".

Навео је да у историји Србије нема примера управљања компанијом са скоро пет милиона акционара.

"У том смислу ми смо први и немамо од кога да учимо, чак ни у Русији, која је прошла масивну приватизацију, нема компанија са таквим бројем мањинских акционара", истакао је Кравченко.

Залагање за најбољу светску праксу корпоративног управљања треба да омогући да се надокнади недостатак праксе, као и недостатке законодавства, рекао је Кравченко, наводећи да постоји озбиљна забринутост када је реч о регистрацији имовине НИС.

"Компанија тренутно има мање од један одсто актива, који је регистрован као њено власништво, што фактички значи да њене акције нису обезбеђене", рекао је Кравченко.

Како ће изгледати вредност тих акција на Берзи, НИС планира да реши заједно са Владом Србије, а Кравченко каже да је оптимиста и да је регистрација имовине један од ставова купопродајног одговора у делу обавеза српских акционара.

"Рачунамо на то да ће српска страна акционара НИС такође строго поштовати услове уговора о купопродаји, исто као и руска", рекао је Кравченко.

Генерални директор НИС је навео да је врло битно да су, захваљујући подацима ревизије, акционари НИС добили објективну оцену о стању у компанији.

НИС подржава отварање тржишта горива

"Подржавамо идеју отварања тржишта горива у Србији и стварања конкурентне околине у области економије. На основу информација које смо добили приликом проучавања сличних искустава у другим државама, на пример у земљама ЕУ, могу да кажем да компанија, наравно, неће бити у потпуности спремна, рекао је директор НИС-а.

Кравченко је навео да ће се модернизација Рафинерије Панчево завршити годину и по дана касније.

"Биће то тешко време за НИС као националног произвођача и ми ћемо као међународна екипа менаџера пролазити кроз те тешкоће заједно с НИС-ом", навео је директор компаније.

"Планирамо да у 2010. години озбиљно повећамо обим производње еколошки чистог горива и да побољшамо продајне канале", навео је Кравченко.

"Такође планирамо да 'освежимо' наш бренд, да понудимо клијентима нови квалитет услуге и да постепено наше пумпе буду максимално привлачне за потрошаче", истиче Кравченко.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи