Од јесени нови оператери фиксне телефоније

Нови оператери фиксне телефоније у Србији појавиће се до јесени, најавило је Министарство телекомуникација. Преоптерећеност фреквенција коју користе интернет провајдери спречава либерализацију телекомуникационих услуга и увођење нових технологија.

У Србији ће у првој половини ове године бити расписан јавни позив за новог оператера фиксне телефоније, најавила је министарка за телекомуникације Јасна Матић.

Матићева је у интервјуу агенцији Бета рекла да је израда планова за либерализацију телекомуникационог тржишта већ почела, наводећи да је план да у првом тромесечју буду завршени како би у другом кварталу могао да буде расписан јавни позив.

Министарка је рекла да ће увођење нове "вајмакс" технологије за интернет и фиксну телефонију, које је било најављено за почетак 2009, вероватно бити одложено јер је у Београду заузет фреквенцијски спектар који је погодан за ту технологију.

Преко "вајмакс" технологије, грађанима ће бити омогућени брзи Интернет приступ и телефонске услуге. "Вајмакс" технологија омогућава приступ на фиксној локацији, у кући или на послу, међутим нове генерације ове технологије пружају и сервис на произвољној локацији, тако да корисник може да мења позицију када користи лаптоп или слични уређај.

"Имамо проблем са доделом фреквенција, будући да је на територији Београда заузет оптималан део спектра који би се за то користио, и који се за "вајмакс" користи у европским земљама", рекла је министарка Матић.

Министарка је објаснила да је део спектра користе интернет провајдери и да су њихове дозволе важеће, а то представља велики проблем за град јер је Београд најисплативији за компаније које ће уводити "вајмакс".

Према њеним речима, уколико се не пронађе начин да се користи део спектра који је најпогоднији за "вајмакс" технологију, користиће се други део спектра, који је мање погодан, али ће због тог проблема увођење вајмакса вероватно бити одложено.

"Може да се деси да још мало одложимо примену те технологије и кренемо у либерализацију фиксне телефоније и већ смо се договорили смо се са Рателом да направимо стратегију за то", рекла је Матићева и додала да ће према том плану "пре јесени доћи нови оператери у нашу фиксну телефонију"

Министарка није могла да прецизира које су компаније заинтересоване за покретање посла у Србији јер је тешко проценити какав ће ефекат економска криза имати на телекомуникациони систем у земљи и свету.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи