Смета ли ограничење кретања пољопривредницима

Пољопривредници не знају за радни дан ни за радно време, али би епидемија коронавируса, односно ограничења кретања, могла да осујети њихову намеру да овог пролећа засеју 2,1 милион хектара. Приводе крају сетву шећерне репе, и раније крећу са сетвом кукурза да би стигли да је заврше на време.

Игор Лацко, из Михајлова код Зрењанина планира да у наредне две недеље засеје кукуруз на око стотину хектара. Почео је раније од оптималног рока, јер се узда у досадашње искуство.

 

"Увек почињемо ту 1. априла док има влаге. Плашимо се ако после не буде кише биће проблема за ницање. И због овог полицијског часа да све обавимо до осам сати да стигнемо кући", рекао је Игор.

Стручњаци саветују да се не жури са сетвом, већ сачека да порасту дневне температуре и да се загреје земљиште.

"За кукуруз то је десет до дванаест степени. Ми ту температуру земљишта тренутно немамо", рекла је Зорица Рајачић, саветодавац у ПСС Зрењанин

Процена је да ће за хектар кукуруза требати 65.000 динара. Пољопривредници су се надали да ће новац за радове обезбедити продајом лањског рода, али је тражња ограничена, па ће репроматеријал морати да купе на одложено.

"Прошлогодишњи кукуруз још нисмо ни продали. Нема ко да откупи. Тамо стоји на лагеру, питамо све за цену, не знају цену. Тражимо назад кукуруз да враћају па продаћемо приватно", каже Јанош Филеп, пољопривредник из Банатског Двора

"Држава већ месец дана испоручује ратарима средства и за гориво, све је у реду што се тиче сетве. На подручју Срема и баната 15 одсто површина је засејано", каже министар пољопривреде Бранислав Недимовић.

Пољопривредници су због Наредбе о забрани кретања другачије организовали свој радни дан, посебно они који се уз ратарство баве и сточарством.

 

"Ујутро рано устајемо у три-четири, морамо све да средимо до седам-осам сати да би могли да изађемо напоље. И што се тиче овог временског услова и полицијског часа не можемо све стићи да урадимо", Давид Филеп,

Један од захтева пољопривредника је да им се омогући да раде, приказујући полицији само потврду о регистрацији газдинства. На мере забране кретања различито гледају у Банату и Браничеву.

"Онај човек који иде да ради у башти је препознатљив и полицији и свима. Нико неће отићи трактором у променаду или нешто. Неке ствари не треба доносити буквално и за све него једноставно треба неке ствари разграничити", истиче Драган Лазаревић, пољопривредник из Глогоња.

Министар Недимовић каже да, ко год се нашао на њиви, није био санкционисан. Рекао је да пољопривредници обезбеђују храну и да су максимално подржани.

"Ми се трудимо да изађемо максимално у сусрет свим онима који се баве производњом млека и који се баве производњом поврћа и који се баве производњом воћа и који се баве пчеларством, дакле оних угрожених активности које су најчешће изложене проблему услед ограничења времена кретања", навео је Недимовић.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво