Стиже мазут из Босне

Из рафинерије Босански Брод у топлане у Србији стиже 25.000 тона мазута. Тa мера гарантује сигурност залиха топланама, наводи директор Удружења топлана Србије Милован Лечић. Топлије време и боље грејање смањиле потрошњу струје, речено у ЕПС-у.

Прве испоруке од укупно 25.000 тона мазута из Рафинерије нафте Босански Брод у Републици Српској кренуле су ка топланама у Србији, изјавио је директор Удружења топлана Србије Милован Лечић.

"У питању је интервентни увоз који је НИС обезбедио за потребе топлана и већ у току данашњег и сутрашњег дана прве количине тог мазута стићи ће у топлане у Србији," рекао је и додао да ће из рафинерије Босански Брод дневно бити испоручивано 1.000 тона мазута.

Лечић наводи да је то једна од мера која гарантује сигурност топланама у Србији и додаје да тренутно неке од њих имају залихе мазута за 15 до 20, али неке за око пет дана.

"С овим ћемо сигурно успети да одржимо ниво залиха", рекао је Милован Лечић, нагласивши да то не значи да се мазут из Панчева не испоручује ка топланама, већ да се, напротив, усмерава према највећим потрошачима у Србији.

Директор удружења топлана додаје да се тренутно у нашој земљи потроши око 3.500 тона мазута дневно и да су Београдске електране највећи потрошач тог енергента.

Смањена потрошња струје

"Топлије време у Србији и бољи ефекат грејања топлана оборили су потрошњу електричне енергије у нашој земљи", изјавио је директор сектора за односе с јавношћу Електропривреде Србије Момчило Цебаловић.

Потрошња се спустила на око 146 милиона киловат сати, а Цебаловић подсећа да је рекорд у потрошњи струје у Србији постигнут 13. јануара када је потрошено 155,5 милиона киловат сати.

"Прозводни систем ЕПС-а ради стабилно и неће бити редукција струје, а у дистрибутивном систему јављају се само спорадични, мањи кварови" истакао је Цебаловић и додао да је тај систем растерећен због мањег догревања на струју.

У ЕПС-у у наредном периоду очекују даљи пад потрошње струје и наставак стабилне елекетроенергетске ситуације, без редукције и енергетских колапса.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво