Упркос пандемији Србија гради далековод Крагујевац-Краљево

Градња делоковода Крагујевац-Краљево доказ да настављамо снажну развојну политику, иако смо све капацитете ставили у борбу за заштиту грађана од епидемије, рекао је министар енергетике Александар Антић

Директорка ЕМС АД Јелена Матејић и представник конзорцијума извођача радова Младен Жујковић, у присуству министра рударства и енергетике Александра Антића, потписали су данас Уговор о изградњи 400 kV далековода од ТС Крагујевац 2 до ТС Краљево 3.

Уговор је потписан у просторијама Електромреже Србије, уз поштовање свих прописаних мера заштите од корона вируса.

Министар Антић казао је да је високонапонски далековод од Крагујевца до Краљева, за чију изградњу смо потписали уговор, први инфраструктурни објекат након увођења ванредног стања у Републици Србији, што довољно говори о изузетном значају овог пројекта у оквиру Трансбалканског коридора за пренос електричне енергије.

„Овим уговором на најбољи начин показујемо да Србија мора да настави снажну развојну политику и поред тога што смо све капацитете и инструменте државе ставили у функцију борбе против епидемије COVID-а 19 и заштите живота грађана.Као што је председник Александар Вучић јуче најавио, Србија ће се снажно борити да борба против епидемије остави што мање последице на економију и стопу привредног раста," изјавио је министар рударства и енергетике Александар Антић.

Реч је о далеководу који представља део друге секције Трансбалканског коридора за пренос електричне енергије, пројекта од посебног националног и регионалног значаја који ће омогућити сигурно и стабилно снабдевање електричном енергијом корисника на територији Србије и истовременоспојити тржишта Источне и Западне Европе.

Финансирање се реализује средствима зајма у износу од 15 милиона евра, који је ЕМС-у одобрила Немачка развојна банка КfW (уз државну гаранцију), донацијом ЕУ у износу од 6,5 милиона евра.

„И у овим тешким околностима не престајемо да мислимо о обезбеђивању сигурне енергетске будућности за нашу земљу и њене грађане. Далековод који градимо од огромног је значаја за стабилност и сигурност напајања електричном енергијом у централној Србији, али је, као део Трансбалканског коридора, и од великог регионалног значаја, јер ће бити важан део тог јединственог енергетског коридора у овом делу Европе. Хвала свима који су вредно радили и омогућили да овој уговор данас буде потписан." истакла је директорка Јелена Матејић

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво