Расплет гасне кризе: Договор Москве и Кијева

Премијери Русије и Украјине Владимир Путин и Јулија Тимошенко постигли договор о обнављању испоруке гаса Европи преко Украјине. Путин изјавио да ће се транзит гаса наставити "у најскорије време". Остаје нејасно да ли ће домаћи политички ривал Јулије Тимошенко, председник Украјине Виктор Јушченко, поштовати договор који је она синоћ постигла у Москви.

Руски премијер Владимир Путин изјавио је рано јутрос у Москви да ће се транзит гаса преко Украјине до европских потрошача наставити у најскорије време.

Русија и Украјина ће потпуно прећи на европску формулу рачунања цена руског природног гаса, рекао је Путин новинарима после разговора са украјинском колегиницом Јулијом Тимошенко, јавила је агенција Итар-Тас.

Представник за штампу руског премијера Дмитриј Песков рекао је да су се двоје премијера договорили да ће Украјина почети да плаћа европску цену за руски гас, умањену за 20 одсто за ову годину, јавио је Ројтерс.

Заузврат, Украјина неће Русији повећавати цену за транзит руског гаса преко њене територије.
Од 2010. године, како је договорено, Украјина ће почети да плаћа тржишну, европску цену гаса, навео је Песков.
Путин и Тимошенкова дали су инструкције својим националним гасним компанијама руском "Гаспрому" и украјинском "Нафтагасу" да сачине званичан споразум у том смислу а када га потпишу, биће настављене испоруке руског гаса Европи преко Украјине.


То ће се, према Пескову, догодити веома брзо.


Док Путин има потпуно овлашћење да потпише договор са Украјином, остаје нејасно да ли ће домаћи политички ривал Јулије Тимошенко, председник Украјине Виктор Јушченко, поштовати договор који је она синоћ постигла у Москви, навео је Ројтерс.

Иако је званични део самита у Москви јуче завршен, конкретнији резултати стигли су после дугих ноћашњих разговора премијера Русије и Украјине Владимира Путина и Јулије Тимошенко, који су се одвијали иза затворених врата у Кремљу, јавиле су руске новинске агенције.

Представник за штампу руског премијера Дмитриј Песков наговестио је раније да ће се преговарати "докле год буде потребно", не искључивши могућност да разговори потрају до дубоко у ноћ, можда чак и до јутра. Песков је додао да су у преговоре, у међувремену, укључени и чланови делагација.

Самит без резултата 

Председник Русије Дмитриј Медведев изјавио је јуче да је међународни састанак у Москви завршен без договора о обнови испоруке гаса европским потрошачима преко Украјине, али да ће билатерални разговори бити настављени.

"Искрено се надам да Јулија Тимошенко има сва неопходна овлашћења да представља Украјину и да она нису ни смањена ни ограничена", рекао је Медведев.

"Председник Украјине Виктор Јушченко ми је рекао да су позиције премијера и председника апсолутно идентичне", додао је руски председник.

Поновио је захтев Русије да Украјина плаћа тржишну цену гаса, као и да је неопходан механизам који ће омогућити контролу и сигурну испоруку гаса европским потрошачима.

Руски председник је изразио наду да ће гас почети да стиже до потрошача у наредним данима.

Према његовим речима, највећи резултат међународне конференције, на којој су учествовали и европски званичници, је што је то била прилика за размену мишљења око гасне кризе.

На самиту, који је одржан  на иницијативу руског председника, учествовало је  10 лидера држава - председници или премијери Украјине, Србије, Јерменије, Белорусије, Босне и Херцеговине, Казахстана, Молдавије, Турске, Чешке, Словачке, као и представници Европске уније.

Премијер Цветковић за хитно решење

У званичном делу Самита договорено је да технички гас финансира конзорцијум неких компанија из Европске уније.

Украјина прихвата да део техничког гаса, у износу од 21 милион кубних метара дневно, сама финансира и то је, оцењују у српској делагацији, значајан напредак. Међутим, остало је нерешено питање гаранција, јер Руси желе да се осигурају, уколико се гас неовлашћено повуче из мреже.

Премијер Србије Мирко Цветковић изјавио је у Москви да је неопходно хитно решити проблем снабдевања гасом. Наводећи да кризу треба премостити додатним снабдевањем, председник српске Владе указао је на значај изградње алтернативног правца испоруке гаса.

Министар енергетике Петар Шкундрић каже да су сви учесници Самита сагласни да се створе услови за транзит гаса у земље Југоисточне Европе и Европске уније.

Директор "Србијагаса" Душан Бајатовић очекује да су у питању дани до разрешења руско-украјинског гасног спора.

"Иако је незахвално бити прогнозер, мислим да су у питању дани до разрешења руско-украјинског гасног спора из разлога што је ЕУ врло јасна да она трпи велике сстете", рекао је Бајатовић.  

Русија спремна на уступке 

Русија је спремна да Украјини плаћа више за транзит гаса уколико та земља пристане да плаћа руски гас по европским ценама, изјавио је руски премијер Владимир Путин.

"Нека они нама плате европске цене, по европском начину обрачуна, а ми ћемо платити европски стандард цена за транзит", рекао је Путин у разговору са уредницима немачких медија на крају посете Немачкој.

Према речима руског премијера, његова земља је била спремна и на веће уступке.

"Лично сам предложио премијерки Украјине - 'потпишите уговор на 250 долара и добићете и право реекспорта'. Међутим, она је то одбила", навео је Путин и оптужио Украјину да током године не жели реалне преговоре, "а онда крајем године почиње лагана хистерија која се своди на уцену".

Руски премијер је рекао да Русија има политичку штету од гасне кризе и оценио да ће се решење за ту кризу пронаћи. 

"Ја сам оптимиста. Уколико ме питате каква је перспектива, мислим да ћемо на крају крајева морати да постигнемо споразум", казао је Путин.

Украјински услови

Тимошенко је уочи данашњих преговора са Путином формулисала основне принципе преговора и изразила наду да ће компромис са руском страном бити пронађен.

"Основни принципи преговора биће: никакви посредници, директни односи између "Нафтогаса Украјине"и "Гаспрома", узајамно прихватљиве цене за гас и транзит, никакви разговори о могућности приватизације украјинског гасног система, цео руски гас намењен Европи биће допоследњег грама предат", навела је Тимошенко.

Према њеним речима, Влада Украјине не повезује питање закључивања споразума о испорукама гаса Украјини са питањем обнове  транзита гаса Европи и преузима на себе потпуну одговорност за решавање кризе. Председник Украјине Виктор Јушченко је, међутим, рекао да се питања испорука Украјини и транзита морају разматрати у пакету.

Московски медији, међутим, указују да услови које је предложила Јулија Тимошенко, тешко могу да буду прихватљиви за Москву.

Предвиђен је и сусрет украјинске премијерке са министром финансија Русије Алексејом Кудрином.

Украјинска премијерка саопштила је да тежи да са руском страном постигне сагласност о поузданом транзиту руског гаса у Европу и не мање поузданих испорука гаса Украјини.

"Приоритетан задатак моје владе је да се обнови транзит руског гаса у Еворпу. То је нужно, пре свега, за Украјину, јер наш имиџ као транзитне земље сада је подривен, постоји претња физичког рушења нашег гаснотранспортног система у случају необнављања транзита", рекла је Тимошенкова.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара