ММФ одобрио аранжман Србији

Борд директора Међунардоног монетарног фонда одобрио је Србији стенд-бај аранжман у износу од 530,3 милиона долара, као подршку Београду у одржавању макроекономске и финансијске стабилности. За сада нема потребе да искористимо иједан долар, каже гувернер Јелашић.

Према саопштењу Међународног монетарног фонда, Србија у овом тренутку може да повуче 353,3 милиона долара, али како се истиче, Влада Србије намерава да овај споразум третира као превентивни и не намерава да узима новац од Фонда, осим  ако то не буде било неопходно.

"Циљ овог програма за власти у Србији је очување макроекономске и финансијске стабилности у светлу глобалне економске кризе. Влада је усредсређена на мере које за циљ имају одржавање тржишног поверења, допуњујући тиме значајне заштитне мере у финансијском систему", истиче се у саопштењу Фонда.

Мере укључују рестриктивну фискалну политику, буџетски дефицит мањи од 1,5 одсто БДП-а, обуздавање инфлације, јачање спремности за суочавање са кризом и струкутурне реформе за јачање привредног раста и извоза.

Поводом седнице Борда директора ММФ-а у Вашингтону је боравила и министарка финансија Диана Драгутиновић, која је оценила да је позитивна одлука Борда још једна потврда економске политике Србије.

Заменик извршног директора и вршилац дужности председавајућег борда Мурило Португал рекао је да се, и поред робусног економског раста и умерене инфлација Србија суочила са повећањем спољног дебаланса и рањивошћу, што је како је додао, једна од последица глобалне економске кризе која се прелива и на Србију.

"Влада је предузела снажне фискалне мере како би остварила свој циљ везан за рестриктивнији буџет за 2009. годину коју предвиђа мањи буџетски дефицит. Промишљена фискална политика у прошлости сада се исплаћајује обезбеђујући прву линији одбране од преливања финансијских превирања."

"Таква политика показала се успешном у изградњи велике ликвидности и заштитног капитала банкарског система", нагласио је Португал, додајући да економска политика коју тренутно спроводи Влада Србије улива поверење Фонду да ће српска економија, уз подршку међународне заједнице успети у превазилажењу тренутних тешкоћа.

Већина партија подржава кредит, СРС и НС против

Одлуку Борда директора ММФ-а да одобри стенд-бај аранжман са Србијом, поздравиле су странке владајуће коалиције, док радикали и Нова Србија сматрају да се земља непотребно задужује.

Шеф посланичке групе "За европску Србију" Нада Колунџија оценила је да је одлука ММФ-а потврда да је српски буџет за 2009. годину рестриктиван и да гарантује макроекономску и финансијску стабилност.

Њена колегиница из Г17 плус Сузана Грубјешић изјавила је да аранжман омогућава одржање макроекономске стабилности и шаље јасну поруку инвеститорима да ће Влада спроводити економску политику која је договорена с Фондом.

Социјалисти сматрају да тај аранжман показује да Влада на исправан начин третира могућност и потребу управљања светском економском кризом и њеним последицама.

ЛДП је подсетио да та странка већ три године инсистира на споразуму са ММФ-ом, јер је то једини начин да се под притиском међународних институција смањи јавна потрошња у Србији.

Радикали сматрају да "ова Влада као и претходне", није учинила ништа да би се економска ситуација побољшала" и да би грађани "били сигурнији и мање оптерећени дуговима - који су већ нарасли до неслућених граница".

Нова Србија се сложила са радикалима и указује да тај аранжман "представља даље задуживање наше земље".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво