Где су највеће плате у Србији

Просечна нето плата у децембру 12 одсто је већа него у децембру 2018. и износи 59.772 динара, саопштио је Републички завод за статистику. Стручњаци оцењују да је раст последица и повећања плата у јавном сектору, али и одласка квалитетних радника. Председник Србије најављује ново повећање просечне зараде већ за март, када ће, како каже, просечна плата бити 515 евра.

Највећу просечну децембарску плату зарадили су запослени у сектору информисања и комуникација. Затим следе радници у финансијској делатности, рударству и енергетици.

Подаци показују и да они с највишим примањима живе у Београду – и то на Врачару и Новом Београду. Док су на дну листе, с просечном нето зарадом од око 39.000 динара, становници Бојника и Власотинца.

"У децембру, у односу на новембар, зарада је порасла 6,1 посто, али кад се уђе у структуру у приватном сектору, 8,4 одсто је порасла просечна зарада, а у јавном сектору 2,2 одсто", наводи Миладин Ковачевић, директор Републичког завода за статистику.

Запослени у јавном сектору повећање су осетили још на новембарском обрачуну – највеће медицински радници, лекари, запослени у установама за социјалну заштиту. То је, према оцени стручњака, између осталог, утицало и на раст плата у приватном сектору.

"Тржиште рада с једним дефицитом радне снаге утиче на повећање плата у приватном сектору. А с друге стране и у јавном сектору би морало доћи до даљих повећања плата, зато што нам прети осека, односно нестајање, одлазак најбољих профила, па и пензионисање кадрова из јавног сектора", наводи Ковачевић.

Небојша Савић, професор Факултета ФЕФА, наводи да све зависи од БДП-а.

"Све зависи од тога шта ће се дешавати са нашим Џи-Ди-Пијем у овој години. Пројекције за Џи-Ди-Пи остале су на пројекцији четири одсто, ту пројекцију држе ММФ и Светска банка. Ако би био више, то би било боље", објашњава Савић.

Ново повећање просечне зараде председник Србије Александар Вучић најављује већ у марту. "Просечна плата у марту износиће 515 евра. И тада ће се видети права слика по питању раста плата, с обзиром на то да ће се урачунати и раст минималне зараде од око 11 одсто за око 350.000 људи."

После повећања, минимална зарада износи 30.022 динара. Иако је за 4.000 већа него 2019. године, она и даље не достиже минималну поштрошачку корпу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво