Брнабић: "Рио Тинто" огроман потенцијал за целу Србију

Пројекат "Јадар", који се тиче експлоатације литијума, а који спроводи компанија 'Рио Тинто', представља огроман потенцијал не само за Лозницу већ и за целу земљу, каже премијерка Ана Брнабић. Очекује да до краја следеће године почне изградња постројења за експлоатацију литијума.

Почетак изградње хемијског постројења за прераду минерала јадарита очекује се крајем 2021. године. На подручују Горњег Јадра, на 15 километара од центра Лознице, производиће се 12 посто литијума у свету, рекла је премијерка.

"Надам се да ћемо, и на томе радимо са 'Рио Тинтом', овде преселити њихов развојни центар који је тренутно у Аустралији да овде буду све научне и истраживачке делатности и сва лабораторијска испитивања и то ће бити први велики успех. А онда заједно радимо и на томе да лоцирамо трећег важног партнера у целој овој причи, а то је партнер који ће користити тај литијум да овде развија да ли батерије, да ли електричне аутомобиле", навела је премијерка.

У протеклом периоду у објекте јавне намене у Лозници Влада је уложила 37 милиона евра, од чега само у болницу 14 милиона. У наредних неколико месеци очекује се да производњу започну и две нове велике стране компаније.

"Са тим што имамо и два нова инвеститора – кинески 'Минт' са 1.000 радних места, амерички 'Едијент' са 1.500 радних места и неколико заиста добрих солидних домаћих предузетника, заиста будућност Лознице је много светлија него што смо могли да замислимо пре само три или четири године", истакла је Брнабићева.

Са градоначелником Лознице, премијерка је уручила решења о ангажовању 18 младих високообразованих Лозничана на пројекту по којем је тај град јединствен у Србији, а који подразумева учешће најбољих студената из тог града у креирању свих сегмената друштвеног живота.

"Суштина тог програма има за циљ да покуша да врати младе стручњаке који су у неком времену отишли из овог града", напоменуо је Видоје Петровић, градоначелник Лознице.

Влада ће настојати да овакве пројекте подржи широм Србије, како би младим људима показали да је будућност земље у њиховим рукама, рекла је премијерка.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво