Нови власник Комерцијалне банке словеначка НЛБ, ускоро уговор и цена

Договор о продаји Комерцијалне банке словеначкој НЛБ банци је постигнут и чека се потписивање уговора. Тада би требало да буде објављена и цена за 83,2 одсто акција Комерцијалне банке које су у власништву државе. Мишљења о приватизацији највеће домаће банке су подељена, али је чињеница да њеном продајом, у власништву државе остаје само Поштанска штедионица.

Процес продаје Комерцијалне банке почео је у мају прошле године. Понуде су доставиле Рајфајзен, АИК банке и како се испоставило најбољу Нова љубљанска банка, у којој четвртину власништва има држава Словенија.

Куповином Комерцијалне НЛБ преузима једну од највећих банака у Србији са 2.700 запослених и 200 филијала од којих је неколико у земљама у окружењу.

Прошле године остварила је профит од 74 милиона евра. И због свега тога потребна је Словенцима који су у свим земљама у региону осим у Србији по обиму пословања међу пет највећих банака.

Блаж Бродњак, председник Извршног одбора НЛБ банке, каже да је Западном Балкану потребно дати перспективу.

"Ако могу Скандинавци да имају заједнички економски простор и нису сви у Европској унији зашто не можемо ми на Балкану. Верујемо да ћемо заједничким наступом на српском тржишту где имамо велике амбиције за раст и ми желимо ту позицију надградити", каже Бродњак.

Простор за нагодбу о цени је разлика између тржишне и књиговодствене вредности акција. На берзи Комерцијална вреди 460 милиона евра, књиговодствено 600 милиона. Од договора државе и НЛБ-а зависиће и вредност преосталих 17 одсто акција у рукама малих акционара.

"Реално је да се у трансакцији државног пакета достигне најмање књиговодствена цена – 4.200 динара по акцији. На берзи је тренутно 3.200. На кратак рок ће вероватно доћи до раста цена акција, а на дужи ће зависити од успешности пословања банке", каже Бранислав Јоргић из Јоргић брокера.

Табаковић: Држава је требало да задржи Комерцијалну банку  

Народна банка није надлежна да одлучује о продаји, односно приватизацији Комерцијалне банке, већ само може да дâ оцену о уласку нових играча на тржиште, каже гувернерка.

Ипак, Јоргованка Табаковић каже да није за продају и сматра да је држава, поред Поштанске штедионице, могла да задржи и Комерцијалну банку, која има највећу девизну штедњу и велики потенцијал у земљи и региону.

"Да се ја питам, држава би показала да уме да буде власник те банке, као што је показала да уме да уреди јавне финансије на такав начин да показује у својим билансима суфицит, а да истовремено има највећи ниво раста инфраструктурних инвестиција", каже Јоргованка Табаковић, гувернер НБС.

Бивши гувернер Дејан Шошкић сматра да је одлука о приватизацији добра и наглашава да је суверено право државе да одреди у ком тренутку ће нешто продати.

"Гледајући уназад 15-20 година, да не говорим о периоду пре тога, држава се није показала као добар власник у финансијском сектору, пре свега са аспекта контроле ризика и заштите имовине грађана односно пореских обвезника", каже Дејан Шошкић, професор Економског факултета у Београду.

Будући власник Комерцијалне НЛБ банке је четвртином акција у власништву словеначке државе, али је већински власник Њујоршка Мелон банка.

Прошле године гупација је остварила профит од 193 милиона евра, њеним акцијама тргује се на Љубљанској, Луксембуршкој и Лондонској берзи.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво