Фирму лакше отворити, али да ли је излазак из посла једноставан

За протеклих пет година код нас је за отварања фирме преваљен пут од неколико месеци до 24 часа. Уведене су електронске услуге, систем једног шалтера и пословање без папира и печата. Ко је на највећем добитку и када ће онима који процене да бизнис није за њих бити лакше да фирму затворе?

Уместо некадашњих гужви, у АПР-у по који власник фирме. Већину посла раде књиговође, без преке потребе да долазе на шалтер. Уз дигитални потпис у ту институцију стиже и више од 300.000 финасијских извештаја.

"Верујте ја сам један од тих који је то радио ручно и знате ту морају да се сложе све колоне, сада када укуцам електронски то све и када се појави нека грешка коју исправљам, просто не могу да верујем да смо то некад радили све ручно", каже Драган Стошић, власник књиговодствене агенције.

Рачуновођа Драгана Марић каже да свакодневно користи све државне портале, између осталог АПР, који је поред е-пореза најважнија.

Колико је важно електронске услуге прилагођавати, упућује пример новог пореског решења, које је са портала Пореске управе преузело свега 60 одсто паушалаца.

"Ми интензивно радимо на успостављању практично нотификацији односно достављању обавештења путем СМС поруке или мејлом свим обвезницима да је пореска управа доставила документ", каже Драган Агатуновић из Пореске управе.

Са оснивањем фирме у АПР-у, добија се порески број, опредељује се за паушални или ПДВ обрачун пореза, од ове године истовремена је и пријава на све три врсте социјалног осигурања. Све то уз неколико шалтера мање.

"Минимум четири, ако кажемо да је и увођењем електронске регистрације изостављена и обавезност овере оснивачког акта код нотара, онда можемо рећи да је то започињање пословања јако упрошћено", каже Марија Пајић из АПР-а.

Са друге стране, излазак из посла није једноставан. Предузетнику је неопходна потврда да је измирио све пореске обавезе, у супротном фирма остаје, а дугови расту.

"Да се пропише да предузетник може да се брише из регистра предузетника и без доношења те потврде, с тим да једноставно та његова обавеза и даље егзистира према Пореској управи", наводи Ђорђе Вукотић из Наледа.

Пошто без одговарајућих потврда и не могу да предају захтев за гашење, не зна се колико предузетника то жели. Извесно је да је у поступку гашења око 10.000 привредних друштава.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво