"Пут под ноге" – отворен 42. Међународни сајам туризма

Међународни 42.београдски сајам туризма, под слоганом "Пут под ноге", отворен је у Београду, а туристичку понуду на тој манифестацији у наредна четири дана представиће око 900 излагача из више од 40 земаља. Како је најављено, попусти ће се кретати од пет до 50 одсто.

Потпредседник владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић је, отвaрајући манифестацију, рекао да ће то бити прилика за нове послове, разговоре и ширење туристичке сарадње.

Истичући да је 2019. година оборила све рекорде, Љајић је навео да је ова година година реформи и нових инвестиција у туризам Србије.

Реч је, како каже, о системском и озбиљном раду и координацији различитих сектора.

Истакао је да је планирано 45 пројеката вредних 200 милиона евра и да ће реализација неких за које је завршена пројектно-техничка документација почети већ ове године, а међу њима је изградња гондола од Брзећа до Копаоника.

"Можемо се надати туристичком буму праћеним инвестицијама у туристичку понуду", рекао је Љајић.

План на почетку године који ће, како каже, вероватно претрпети мале измене због ситуације са коронавирусом је да ове године имамо четири милиона страних и домаћих туриста, девизни прилив од 1, 5 милијарди евра и 10, 6 милиона ноћења.

"Видећемо да ли ће се то остварити и ако се криза са вирусом реши за 15 до 20 дана ту штету моземо надокнадити до краја године, будући да у другој половини априла креће сезона у пуном замаху, а ако потраје планови ће морати да се ревидирају, рекао је Љајић.

Додао је да се нада стабилности и да ће у великој мери успети да се реализује све што је планирано.

Београд 2019. први пут имао више од милион страних гостију

На церемонија отварања сајма приказан је кратки филм о Београду као туристичкој дестинацији, а градоначелник Зоран Радојичић је истакао да престоница Србије бележи стални раст броја туриста и додао да их је у прошлој години било између осам и девет одсто више него у 2018.години.

Како је рекао, у Београду је у прошлој години забележено 2.700.000 ноћења, а главни град Србије је први пут имао више од милион страних гостију.

Верујем да ће се тај број повећавати због свега што Београд има - живот активан 24 часа, приородне лепоте, културна богатства и историјску оставштину. Све то ћемо искористити да повећамо број туриста'', рекао је Радојичић.

Додао је да Београд може много да понуди у пословном и конгресном туризму и да ће даљим развијем развојем инфраструктуре престоница дати допринос и у том сегмент туризму.

У Београду је прошле године отворено 13 нових хотела и тренутно је 112, али та цифра није довољна за град који све више развија тиристичке потенцијале, рекао је градоначелник.

Радојичић је изразио задовољство што је Египат ове године земља партнер сајма и нагласио да Србија у туризму може много да научи учимо од земље која је, како каже, колевка цивилизације и има богато културно и историјско наслеђе.

На церемонији отварања представљен је филм о Египту која је земља пртанер овогодишњег сајма.

Заменица египатског министра задуженог за туризам Гада Шалаби, истичући добре односе Србије и Египта, рекла да је то добра прилика да се сарадња додатно унапреди.

Према њеним речима, досадашње јаке везе Србије и Египта, биће ојачане и у наредним годинама, нарочито, када је у питању туристичка сарадња будући да је, како је рекла, Египат годинама важна туристичка дестинација за српске госте и обратно.

Истакла је да је важна и добра географска позиција две земље и да лет између Србије и Египта траје око три сата.

''Надам се да ћете имати прилуку да осетите нашу љубазност и туристичке и културне потенцијале, рекла је Шалаби и додала да су представници те земље веома задовољни што су овогодишњи партнер сајма туризма у Београду и што ће моћи да представе туристичку понуду.

У оквиру сајма туризма представиће се око 700 излагача, а осталих 200 у оквиру пратећих садржаја, будући да се паралено одржавају још три сајамске манифестације - сајам вина, сајам опреме за хотелијерство и угоститељство и сајам сувенира.

Током четири дана, очекује се да ће манифестацију посетити око 70.000 људи.

Србију је прошле године посетило више од 3,5 милиона туриста и остварено је више од десет милиона ноћења.

Излагачки концепти биће у халама 1, 2, 3 и 4, радно време сајма биће од 10 до 19 часова, а на дан затварања сајма, 23. фебруара, биће од 10 до 18 сати.

Цена појединачне улазнице је 400 динара, а за групне посете 300 динара, док је цена породичне улазнице (за родитеље са децом старости до 16 година) 800 динара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво