Похвале и примедбе за српску енергетику

Због климатских промена и заштите животне средине, европска енергетика је у тразицији, а Србија као њен део мора да прати ту промену, поручују из Европске уније. А извештај Енергетске заједнице о напретку Србије у енергтици за 2019. у најкраћем гласи - највише смо напредовали у унапређењу енергетске ефикасности док се у осталим енергтским областима не бележе већа померања у односу на претходну годину.

Енергeтска заједница задовољна је што је Влада Србије усвојила Национални план емисија штетних гасова јер је кључан за решавање питања загађења. Сматрају и да је гасовод " Турски ток" кроз Србију известан. А главне замерке поново су пале на рачун "Србијагаса" иако, је предузеће раздвојило делатности на дистрибуцију и транспорт.

"'Србијагас' није раздвојен функционално. У гасном сектору и даље остаје највећи проблем што нема никакве конкуреције, да је тржиште гаса потпуно монополизирано. Улазна тачка у Хоргошу, значи гасовод из Мађарске у Србију нема приступа за друге трговце", указује Јанез Копач, директор Секретаријата Енергетске заједнице.

Енергтска заједница упућује примедбе и на адресу српског тржишта струје јер држава и даље одређује цену струје за домаћиства.

"Тржиште је формално либерализовано. Значи на папиру нема проблема, али је малопродајна цена и даље регулисана и далеко је испод тржишне", додаје Копач.

Из Европске уније оцењују да је Србија подигла лествицу у енергетци у складу са климатским променама. А због утицаја енергтског сектора на животну средину морамо се брже приближавати европским страндардима.

"У Стратегији развоја енргетике Србије до 2025. са пројекцијанма до 2030. енергетска ефикасност је препозната као нови енергетски извор. Очекује се, да би на основу мера енергетске ефикасности у сектору финалне потрошње енрегије, могло да се оствари смањење емисија до 80 процента", истиче Александра Томић, председница Парламентарног форума за енергетску политику Србије.

Добар пример који у том послу треба следити јесте Немачка. Четрдесет одсто струје већ добијају из обновљивих извора а до 2038. напустиће производњу струје из угља.

"Пут ка томе није једноставан али исплатиће се и сви морају томе допринети. Ако ми успемо у томе и други ће рећи – да, могуће је. Али те промене морају имати и политичу подршку", напомиње Ан Кристин Пиплица, шеф привредног одељења Абасаде Немачке у Београду.

Члан Европског парламента Виола фон Крамон каже да је ЕУ ту да подржи Србију јер је, каже, пет до 12.

"Није добро да зависимо од енргије из нуклеарних и фосилних горива. Србија још није чланица Уније али сте део Европе и ми ћемо да уведемо таксу на енергију из угља која долази из земља вашег региона", додаје Фон Крамон.

Ипак, ни за Немачку одрицање од угља није лак процес. Немачки привредници кажу – можемо га заменити само ако се нађе сигурна алтернатива.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи