Светске берзе мирују, инвеститори засад игноришу коронавирус

Из ММФ-а поручују да ће пратити како ће се, пре свега, здравствено реаговати на ширење заразе, а потом какве ће бити економске последице коронавируса, тзв. "црног лабуда". Економисти кажу да је срећа у томе што се све дешава у првом кварталу, који је иначе и најслабији.

Тек ће се показати колике ће бити последице коронавируса на кинеску и глобалну економију.

"Још нема релевантних података. Цела криза је настала пре скоро два месеца, сигурно ће бити неких последица, а докле ће ићи – питање је времена", рекао је гостујући у емисији "Око економије" професор Београдске банкарске епидемије Исмаил Мусабеговић.

У економској теорији "црни лабуд" је назив који се користи за неуобичајене, непредвидиве догађаје који имају потенцијал да дубоко поремете свет финансија и привреде.

Професор Мусабеговић каже да је могуће да ће епидемија коронавируса постати "црни лабуд".

"Може да буде црни лабуд, питање је да ли ће брзо бити стављена под контролу", напомиње Мусабеговић.

Професор Економског факултета Слободан Аћимовић каже да има информације из Кине да се радници враћају у фабрике. Истиче да свака врста компаније има своје проблеме.

"Велике су глобално умрежене са европским или америчким светским играчима. Мале имају проблем јер ће у Кини да пада агрегатна тражња, што је јака полуга интерног раста кинеске економије", истиче Аћимовић.

То може да има утицај и на светску економију, јер учешће Кине у глобалној економији износи чак 20 одсто, а Кина представља и огромно тржиште на коме светске компаније пласирају своје производе.

Нагли пад – брз опоравак

Професор Мусебеговић истиче да инвеститори као да игноришу епидемију, што је индикативно.

"Одређени индекси у Америци, као што је 'Стандард енд Пур', већ данас је на највишем историјском нивоу, они вероватно знају нешто", рекао је Мусабеговић.

Нагли пад значи и брз опоравак у економији, каже професор.

"У економији то је облик латиничног слова В – нагли пад и брз опоравак. Тако је било са САРС-ом, очекује се и са Ковидом-19. За разлику од САРС-а када Кина није на време обавестила међународну заједницу, сада имају искуства што је довело до тога да је одједном 100 милиона људи у карантину", наводи Мусабеговић.

Каже да је, с економског гледишта, добро што је до епидемије дошло у првом кварталу.

"Обично је први квартал релативно мали и сви који раде са Кином знају да су од 15. јануара до 15. фебруара сви на одморима, тако да су одређене резерве робе већ обезбеђене. Још нема преливајућег ефекта. Питање је када ће ставити епидемију под контролу", објашњава Мусабеговић.

Мусабеговић истиче да не види ниједан знак на берзама или упозорење да ће доћи до кризе.

"Али и оне наилазе из чиста мира. Не постоји довољно релевантних података да би се компаније одлучиле за драстичније мере. Инвеститори то препознају и берзе су и даље релативно мирне", каже Мусабеговић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара