Субвенције за механизацију младим пољопривредницима стижу у априлу

Више од пет и по хиљада младих пољопривредника пријавило се на конкурс за бесповратна средства за куповину механизације и набавку квалитетних приплодних грла. Конкурс је завршен у децембру, али новац још није подељен.

Двадесетдвогодишња Јована Маринковић из Богосавца прошле године је на хектар и по засадила вишњу. За пролећне радове у воћњаку недостаје јој неколико прикључних машина.

"Имам само трактор који сам наследила од деде, и имам само за основну обраду. Значи, за међуредну у реду немам. То ми је проблем, чекам да ми се одобре те субвенције да добијем новац, и да коначно добијем те машине", рекла је Јована Маринковић.

За меру која се спроводи од 2017. године, пет пута више шабачких пољопривредника је поднело захтев него годину дана раније. Висина подстицаја је 75 одсто од вредности инвестиције, без пореза на додатну вредност.

"Пољопривредници су се углавном одлучивали за набавку нових машина и опреме у примарној биљној производњи. Плугови, тањираче, дрљаче, атомизери, прскалице. Такође је велика заинтересованост за набавку квалитетних приплодних грла, набавку јуница, двиске, назимице", навела је Мирјана Милошевић из ПССС Шабац.

Продавац пољопривредних машина Томислав Буцало оценио је да би било добро да пољопривредници што пре добију новац.

"Добро би било што пре да им дају тај новац, да колико толико могу да користе ту механизацију сад у овом старту, не вреди њему на јесен да добије, треба му сад и расипач, и сејач, и приколица, све му треба сад у почетној фази рада", рекао је Томислав Буцало, продавац пољопривредних машина и додао је да су предали између 280 и 300 предрачуна.

За куповину механизације, заинтересовано је 70 одсто пољопривредника који су поднели захтев.

"Ми смо кренули са обрадом тих захтева, очекујем прве резултате у априлу месецу. Након тога крећемо са исплатом средстава. Ја се надам да ћемо све оне који су поднели захтев и испуњавају услове успети да задовољимо да набаве своју опрему и отпочну пољопривредну производњу", истакао је Бранислав Недимовић, министар пољопривреде.

За разлику од других субвенција, млади пољопривредници куповину могу да заврше тек када им држава уплати новац, а могу да добију до милион и по динара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се