Каква је судбина државних фирми које нису нашле купца

Недавном продајом "Јат технике", "Технохемије" и предузећа за туризам и трговину "Трем", смањен је број преосталих предузећа у већинском државном, односно друштвеном власништву која нису приватизована. Њих је, међутим, и даље више од 70. За половину, бар како сада ствари стоје, није могуће наћи купца.

Ове године у плану је продаја панчевачке "Петрохемије", београдске "Ласте", "Југословенског речног бродарства" и још неких фирми које су у већинском државном, односно друштвеном власништву.

Међутим, продаја фабрике "Дунав" у Гроцкој била је неуспешна јер није било купаца. Нову шанса чека и "Севертранс". Позив је поништен због, како је наведено, преиспитивања неких имовинских питања.

Управо су власнички и други имовински проблеми, уз неефикасност судова у њиховом решавању, оно због чега за око 35 фирми продаја није могућа.

Три услова које фирме треба испуне за купца

Председник Савеза удружења стечајних управника Добривоје Петровић каже да је лако пронаћи купаца само када постоји добра процена непокретности, када су решени сви имовинско-власнички односи и када се зна која потраживања и које обавезе су на фирми.

Десетак великих фирми, чија је вредност више стотина милиона евра налази се на територији јужне покрајине. Косовска агенција за приватизацију је јужно од Ибра незаконито ликвидирала или продала доста фирми, али је Србија успела да заустави незакониту приватизацију великих система попут "Трепче", ски-центра "Брезовица", "Обилића" и других.

"Држава Србија има сваки документ и сваки папир који јасно показује и колико је улагала и шта је тачно њено – и када је реч о 'Трепчи' и о железницама, аеродрому и многим другим великим предузећима", наглашава помоћник директора владине Канцеларије за Косово и Метохију, Петар Петковић.

Стечај за све чију су имовину појели дугови

И док за та предузећа мора да се сачека коначно решење за јужну покрајину, за фирме на територији централне Србије које не раде, оне чију су имовину појели дугови и за које нема интересовања, нажалост, само је један лек.

Државни секретар у Министарству за привреду Драган Стевановић каже да ће за та предузећа ресороно министарство покренути поступак стечаја.

"Ако и у том случају нема лека, претпостављам да постоје законски оквири кроз које се ту ради ликвидација, кроз које се та имовина преноси на Републику Србију", наводи Стевановић.

Оно што је извесно, јесте да постојеће стање није могуће на дужи рок. Дугови се гомилају, додатно увећани за камате, док се имовина временом смањује. То свакако не иде у прилог ни држави, ни радницима.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи