Зашто су осигуравајуће куће откупиле две трећине српских обвезница

Србија је данас први пут издала обвезницу са роком доспећа од 20 година. Целокупна емисија вредна 150 милиона евра продата је на првој аукцији. Потражња страних и домаћих инвеститора била је за четвртину већа од понуде, што указује на поверење у економску и монетарну политику Србије.

Обвезницу чијом продајом је држава узела евре сада, а вратиће их 2040. године уз камату од три одсто, купци су препознали као добро и сигурно улагање.

"Данас смо добијали понуде са испод три одсто на двадесетогодишње обвезнице. Знате колико је онда то поверење у српски финансијски систем? Нисмо могли да се одбранимо од страних финансијских инвеститора који имају толико поверење у наше јавне финансије да нам дају ниске камате за 20 година", каже председник Александар Вучић.

Осигуравајуће куће код нас су деценијама ишчекивале такву понуду као најсигурније улагање новца прикупљеног продајом полиса. Процењују да су, како се очекивало, те компаније откупиле две трећине понуђених обвезница.

"Те обвезнице су фундаментално важне за наше клијенте, за осигураваче који могу да инвестирају средства, на крају су важне за читаво наше друштво, јер од тог новца може да се инвестира у инфраструктуру и побољша живот свима нама", наводи Кристоф Цетл, директор "Граве осигурања".

Прошле године Србија се вратила на међународно тржиште капитала са две емисије обвезница – од милијарду евра са каматом 1,6 одсто и 550 милиона евра уз још нижу камату 1,2 одсто. Биле су то десетогодишње хартије, за ове двоструко дуже рочности камата је очекивано виша.

"Са друге стране, ово је добра вест из угла нашег државног буџета, јер ће поправити рочну структуру нашег јавног дуга, пошто се ради о 20 година. Поготово у овим првим годинама које следе и смањити притисак на трошкове сервисирања јавног дуга", објашњава економиста Зоран Грубишић.

Следећи корак је до сада најдугорочнија динарска обвезница. Познаваоци кажу да је управо та најава допринела да се неколико наших обвезница нађе на листи за престижни Морганов индекс државних обвезница земаља у развоју.

"Видећемо како ће динари проћи, на 12 година идемо са динарима. Замислите да вам је неко рекао да идете у динарима у бившој Југославији, не знам којој Југославији, у Србији било када да идете на 12 година и да буде ниска каматна стопа. То онда значи да је јако велико поверење у нашу привреду, нашу економију и финансије", истиче Вучић.

Динаризација је приоритет и зато држава планира да тим обвезницама прикупи више, 100 милијарди динара. Државне хартије су један од начина финансирања најављеног петогодишњег инвестиционог плана код нас тешког 12 милијарди евра.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво