Да ли ће нови правилник "затворити" мале туристичке агенције

Од 1. фебруара почиње пуна примена новог правилника о агенцијском пословању. Док у ресорном министарству верују да ће то обезбедити већу заштиту путника, власници агенција, пре свега оних малих, кажу да ће због новог правилника морати да ставе кључ у браву или ће наставити да раде као субагенти а не организатори путовања.

На основу броја путника које су имале прошле године, агенције се новим правилником сврставају у четири групе. Свака група имаће различит износ гаранција путовања и депозита.

Првој групи припадају агенције које су имале хиљаду путника, другој оне до пет хиљада, трећој до десет хиљада а четвртој највеће агенције, са више од десет хиљада туриста. Ресорно министарство је изашло агенцијама у сусрет омогућивши им да обавезни депозит из којег се обештећују путници не буде мртав капитал.

Директор ЈУТА Александар Сеничић напомиње да су агенције добиле могућност да сада износи депозита од две и по, пет, седам и по хиљада и десет хиљада евра за највеће агенције буде фактички оперативан депозит које ће агенције користити током месеца.

"На крају месеца треба да имају тај износ на свом рачуну као гаранцију да немају финансијских проблема", додаје Сеничић.

Указује да ће то поспешити наплату потраживања која су такође била велики проблем у туристичкој привреди.

Поскупљење осигурања прелиће се на џепове путника

Прошлог лета неколико агенција је банкротирало. То је донело много проблема целој бранши, не само што се тиче угледа. Наиме, процењујући туристичке агенције као ризичне партнере, осигуравајуће куће су им повећале цену полисе.

"Осигуравајуће куће су подигле цене за око 30 одсто што ће се одразити у сваком случају мало и на наше пословање, а вероватно један део трошкова треба да пренесемо и на путнике", наводи Жика Тракић из крагујевачке агенције "Холидеј".

Агенти кажу да су новим правилником нарочито угрожене мале породичне агенције са двоје, троје запослених.

Милица Беган из агенције "Нитравел" из Ниша напомиње да су многе мале агенције прешле искључиво на субагентуру, више нису организатори путовања. Оне су те своје програме радиле боље од свих оних великих агенција за које ми сви знамо, додаје Беганова.

На туризам као најрањивију привредну грану најпре се одразе све светске прилике и неприлике. Тако је коронавирус обуставио сва туристичка путовања у Кину.

Душан Анастасов из београдске агенције "Биг блу" каже да друге дестинације још нису трпеле због коронавируса. "Тако да је за сада стање редовно, само се у Кину не иде у наредном периоду", додаје Анастасов.

Присећајући се епидемија САРС-а од пре неколико година, агенти кажу да је за нормализацију путовања у земљу у којој се вирус појави, најчешће потребно пола године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво