Српско брашно добро само за хлеб

Србија је увек била у врху земаља које су производиле најквалитетније жито, а самим тим хлеб и пекарске производе. Зато је ових дана многе изненадила вест да Србија увози хлеб, полуготове векне и пецива. Председник Уније пекара Србије Зоран Пралица истиче да је, ипак, извоз пекарских производа много већи од увоза и да ће тако бити и у будућности.

Само прошле године, у Србију је допремљено 6.000 тона свежег хлеба вредности 6,8 милиона евра.

Председник Уније пекара Србије Зоран Пралица рекао је, гостујући и Јутарњем програму, да је повраћај хлеба некада био од 12 од 14 одсто, а да је последњих година редукован на пет одсто, јер произвођачи нису могли да истрпе толику количину повраћаја.

Објашњава да се већина увоза под шифром "хлеб и пекарски производи" састоји од кроасана, замрзнутог теста и производа који могу да се транспортују, и који се пеку у малопродајним системима.

"Лидл има своју пекару из које снабдева све своје малопродајне објекте широм Европе", истиче Пралица.

"Србија има добро брашно, али су потребне и друге врсте"

Објашњава да Србија углавном има добро брашно и пшеницу од којих се производи хлеб, али да нам треба и других врста пшенице које се мешају са нашом како би се добило квалитетније брашно за кондиторску индустрију или посластичаре.

"Мислим да је Министарство одобрило увоз одређене количине специјалних типова бољег брашна у наредних два месеца", каже Пралица.

"Извоз много већи него извоз"

Наглашава да је извоз пекарских производа много већи него увоз.

"У задње три, четири године, Србија је доживела велику експанзију по питању извоза тих намирница. Огромне количине хлеба пакујемо и извозимо у Румунију, Бугарску, Црну Гору и Босну и Херцеговину", наводи Пралица.

Пралица каже да више великих пекарских произвођача прави велике линије за производњу и хладњаче, и да ће ускоро земље Африке и Блистог истока куповати огромне количине замрзнутог пецива из Србије.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво