Фолксваген остварио рекордну продају

Немачки "Фолксваген" прошле године остварио је највећу продају возла упркос финанасијској кризи. Иако је у 2008. години продато рекордних 6, 23 милиона возила, поједини произвођачи аутомобила у оквиру тог концерна бележе пад продаје.

Немачки произвођач аутомобила "Фолксваген" прошле године је, упркос кризи, продао за 0,6 одсто више возила, у чему је велику улогу имала "шкода" са растом продаје од 7,1 одсто.

Како је објављено у "Фолксвагену", прошле године је продато рекордних 6,23 милиона возила, док је број продатих "шкода" достигао такође рекордну бројку од 674.500 аутомобила.

Продаја возила са марком "VW" порасла је 0,1 одсто, а продаја привредних возила за 2,9 одсто.

Највећи укупан раст продаје "Фолксваген" остварио je у Кини, где је продаја први пут премашила границу од милион возила.

У 2008, међутим, нису сви делови концерна били успешни. Шпанска марка "Сеат", претрпела је пад продаје од 15 одсто, а луксузних возила "Бентли" за читавих 24 процента.

Продаја спортских возила "Ламборџини" повећана је за један одсто, а "Ауди" је још раније објавио раст продаје за 4,1 одсто.

"Одржали смо обећање. Групација 'Фолксваген' испоручила је у проблематичној 2008. години највише аутомобила у историји", рекао је шеф компаније Мартин Винтеркорн.

Винтеркон је додао да изградња нове фабрике у САД тече по плану и да би први аутомобили требало да сиђу са њених производних трака у пролеће 2011.

Чешки члан концерна "Шкода" планира да, и поред економске кризе и ограничења производње у својој главној фабрици у Младој Болеслави, ове године поново повећа продају и достигне нове рекорде, изјавио је њен немачки портпарол Николаус Рејхерт.

У "Фолксвагеновој" фабрици у словачком месту Жилина, овогодишња производња је почела у понедељак ујутру, упркос ограниченој испоруци гаса.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво