Крузери постали пловећа одмаралишта

Посебан вид туристичких путовања, крстарења бележе стални раст већ пет деценија. Последњих година привлаче рекордан број туриста. Све су популарнија и крстарења рекама.

Туристички бродови постали су пловећа одмаралишта, препуна забавног садржаја, којима се за кратко време обиђе већи број дестинација. Нови концепт крузера је одговор на потребе модерне генерације туриста.

Поред барова и ресторана, бродови имају и базене, теретане, биоскопе, шеталишта. Кабине су пространије и луксузније. Најпопуларније дестинације су Кариби, Медитеран и Аљаска.

"У последњих неколико година имамо значајан пораст путника који воле крстарења и који иду на крстарења и који се интересују за крстарења крузерима,  јер према ценама које су тренутно на тржишту, нарочито у италијанским компанијама, крстарења су постала веома доступна и можемо слободно рећи да могу бити и јефтинија и лепша од многих других начина летовања, зимовања", каже Владимир Влахо из "Сабре".

Да би одговорили појачаној тражњи, широм света се оснивају специјализоване агенције за организовање ових путовања, граде се нови, све већи и луксузнији бродови, праве се стратегије на националном и регионалном нивоу.

Борба на тржишту тера крузер компаније да непрестано усавршавају своју понуду.

Александар Сеничић из Националне асоцијације туристичких агенција каже да то обједињује путовање које је јединствено и специфично и све већи број људи у Србији та путовања користи.

"У овом тренутку имамо информације, према подацима из прошле године да је пораст тих путовања у Србији око 20 одсто сваке године. Дакле, очекујемо да уз седам, осам агенција које ове године озбиљно нуде програме крстарења, не само као програме да се укључите у путовање на брод него као туристичке производе где нуде путовања до луке укрцавања са туристичким програмима пре и после самог крстарења", рекао је Сеничић.

Каже да је изузетно велика понуда и сигуран је да ће сви они који су расположени да иду на крстарења - наћи добре понуде на тржишту.

Цена крстарења је од неколико хиљада до неколико десетина хиљада евра и обухвата укупан аранжман, све забавне садржаје на броду и повратну авионску карту до места одакле брод полази и назад.

Већи бродови нуде шири распон услуга, а мањи интимнију и романтичнију атмосферу.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(недеља, 26. јан 2020, 22:09) - anonymous [нерегистровани]

Interesantno

Uputan odgovor, svaka čast i dobro more.

(недеља, 26. јан 2020, 12:26) - Miha [нерегистровани]

Posao

Sa naših prostora ima dosta radnika na kruzerima. Mahom u ugostiteljskim delu.
Ima dosta agencija koje zapošljavaju.
Uslovi su kako gde. Na manjim brodovima je mirnije, stariji su ljudi, nema nekog "provoda".
Ali su skuplji aranžmani. Obično je sve uključeno u cenu. Na većim ima više mladih i zabavnih sadržaja, ali se sve posebno plaća. A cena smeštaj zavisi od vrste sobe. Ima balkon, Ima prozor...
Ja već godinama radim, u tehničkom delu broda i za sada je ok

(субота, 25. јан 2020, 23:07) - anonymous [нерегистровани]

Посао

Како стоје ствари са запошљавањем на тим бродовима, знам да није лако на послу, ипак не би било згорег да нам испричате понешто о томе. Ја сам некад у бившој Југославији знао више о конкретним пословним (радничким) шансама вани, него што је то вани спреман било ко да помене. Говорити о обичним пословним перспективама звучи као нека магија или претња, најблаже речено. Или јеси, или ниси!

(петак, 24. јан 2020, 14:34) - anonymous [нерегистровани]

lux - uz

nekada je to bila privilegija bogatih.cene, ali i usluga, bile su pravljene za platezne goste.
sada je sve obicnije, jednostavnije i jeftinije.delimicno zbog jeftinije radne snage a delimicno zbog ponude jela i pica i izleta.to je glavni razlog sto je doslo do povecanja interesovanja kod nasih gradjana!
medjutim, treba imati u vidu kako izgleda odmor u relativno malom prostoru gde boravi nekoliko hiljada ljudi! licno mislim da je kruz za mladje koji zele provod a banjska mesta za starije kojima je do odmora.