Меморандум за ауто-пут од Београда до Новог Сада преко Зрењанина

Министарка грађевинарства Зорана Михајловић потписала је Меморандум о разумевању и изради планске и техничке документације за изградњу ауто-пута Београд (Борча) - Зрењанин - Нови Сад, са кинеском компанијом "Чајна Шандонг Интернешнл" и најавила да ће документација за тај ауто-пут од 113 километара бити готова ове године.

Зорана Михајловић је у Влади Србије потписала меморандум са директором компаније "China Shanding International Economic and Tehnical Coorporation Group" Џанг Ћенћаом, а присуствовала је амбасадорка Кине Чен Бо.

Дужина ауто-пута од петље Борча до крајње тачке на обилазници око Зрењанина биће 58 километара, а од Зрењанина до Новог Сада 45 колометара.

Процењена вредност изгадње оба ауто-пута је око 600 милиона евра.

"Ово је важан дан за наше министарство и владу", рекла је Михајловићева и подсетила да се доста причало о градњи тог ауто-пута и да данас почиње реализација тог пројекта.

Ове године треба да буде спремна документација, казала је министарка.

Реч је о изгадњи ауто-пут у облику ћириличног слова П, које ће чинити већ изграђени ауто-пут Београд - Нови Сад и деонице Борча - Зрењанини и Зрењанин - Нови Сад.

Михајловићева је рекла да ће се радити са Министарством финансија на обезбеђивању финансијска средстава за реализацију тог пројекта, а затим и на потписивању комерцијалног уговора.

"Ово је значајан дан за све градове и места кроз која ће аутопут пролазити, Београд, Панчево, Опово, Ковачицу, Зрењанин и Нови Сад. Значајан је и за нашу земљу, јер причамо о инвестицију вредној близу 600 милона евра", каже она.

Имамо више него добру сарадњу са Кином, нагласила је Михајловић и додала да је та сарадња како добра у односима председника две земље, Александра Вучића и Си Ђинпинга, исто тако и Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и кинеских компанија.

Похвалила је кинеске компаније да увек завршавају пројекте у времену и квалитету који је догворен и изразила очекивање да ће и тај ауто-пут бити исто тако урађен.

Она је додала да ће "Шандонг" радити на изради планске и техничке документације за заједно са Институтом за путеве.

Амбасадорка Чен Бо је рекла да је област инфраструктуре једна од најважнијих у сарадњи две земље.

"Прошле године су постигнути велики резултати у овој области, кинеска компанија је изградила две деонице аутопута Милош Велики, за које је и добила признање. Ово је нови почетак и надам се да ћемо имати још бољу сарадњу у инфраструктури", навела је амбасадорка.

Она је захвалила Зорани Михајловић за помоћ и подршку кинеској страни.

Чанг је рекао да је то четврти пројекат који ће радити компанија Шандонг у Србији и захвалио председнику Вучићу и министарки Михајловић повренењу и подрсчи које су им указали.

Подсетио је да су прошле године у августу пуштене деонице ауто-пут Обреновац-Уб и Лајковац - Љиг који је градила та компанија и истакао да су имали одличну сарадњу са Министарством грађевине.

"Предали смо народу Србије ауто-пут високог квалитета", нагласио је он.

Додао је да та компанија ради на пројекту новог кинеског културног центра на Новом Београду, као и да су прошле године потписали концесију за пројекат изградње гараже у центру Београда који је у фази активне припреме.

Инвестиција за ова два пројекта је ведна више од 100 милиона евра, рекао је Џанг.

Обећао је да ни овог пута, на градњи аутопута Београд - Зрењанин - Нови Сад неће изневерити владу и српски народ.

"Свим снагама ћемо допринети пријатељству два народа и економском развоју Србије", поручио је Џанг.

Шест петљи 

Постоји предлог трасе новог ауто-пута у пуном профилу коју су припремили урбанисти Зрењанина.

На деоници би требало изградити шест петљи: Падинска Скела, Чента, Перлез, Ечка, Зрењанин југ и Зрењанин исток.

На траси потребно је изградити два објекта и то мост изнад реке Тамиш дужине око 300 метара и надвожњак код Перлеза.

Потребно је израдити комплетно нову планску документацију, као и идејно решење, идејни пројекат и све остале документе које прописује закон.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи